Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Studio M
ΓΡΕΒΕΝΑ

Αναψυχή στα Γρεβενά

Αγορές, θεάματα και νυχτερινή ζωή στα Γρεβενά

Τοπόσημο της πόλης των Γρεβενών είναι το Ρολόι, στην ομώνυμη πλατεία, την οποία ένας φαρδύς πεζόδρομος συνδέει με την άλλη κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Αιμιλιανού. Γύρω από αυτές τις δύο πλατείες και τους γειτονικούς τους πεζόδρομους αναπτύσσεται η νυχτερινή ζωή των Γρεβενών που ζωντανεύει με την παρουσία των φοιτητών από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που φιλοξενεί η πόλη.

Μπορεί τα Γρεβενά να μην είναι γνωστά για την έντονη νυχτερινή ζωή, Ωστόσο δεν λείπουν τα χαριτωμένα καφέ και τα μπαράκια, τα περισσότερα συγκεντρωμένα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Αιμιλιανού, όπου μπορεί να πιει κανείς τον καφέ ή το ποτό του ακούγοντας μουσική.

Εκτός από τις ταβέρνες-ψητοπωλεία της πόλης, θα βρείτε νόστιμο φαγητό στη Δεσκάτη, αλλά και στις περισσότερες ταβέρνες των χωριών. Πρωταγωνιστούν τα ψητά κρέατα, τις περισσότερες φορές εξαιρετικής ποιότητας, ψημένα σε σούβλες και στα κάρβουνα, συνοδευόμενα από ντόπιες πατάτες, τυριά και φρέσκιες σαλάτες.

Δεν είναι λίγα και τα καφενεία στα οποία κυρίως οι άνδρες της περιοχής περνούν την ώρα τους, με καφέ ή τσίπουρο και χαρτιά ή τάβλι. Εκεί, το κάθε τσίπουρο προσφέρεται πάντα συνοδεία από ένα πιάτο με μεζέδες, που συνήθως αλλάζουν με την παραγγελία του επόμενου γύρου. Επισκεφθείτε τα για να μπείτε στο κλίμα του κάθε χωριού και γευτείτε  ελαφριά εδέσματα της περιοχής. Οι φιλόξενοι κάτοικοι με προθυμία θα σας δώσουν πληροφορίες για την ιστορία του κάθε χωριού, για ωραίες διαδρομές, όπως και για σημεία με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και θέα.

Συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις διοργανώνονται συνήθως μέσα στη χρονιά από τους δήμους -κυρίως τη θερινή περίοδο- και ανακοινώνονται αρκετά νωρίτερα για όσους επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν.

Τι παίρνει μαζί του φεύγοντας κανείς από τα Γρεβενά, εκτός από τις υπέροχες αναμνήσεις του; Οπωσδήποτε, αφυδατωμένα ή συντηρημένα σε λάδι, άγρια μανιτάρια και μανιταροπροϊόντα, όπως ζυμαρικά ή τραχανά με μανιτάρια, ριζότο και σούπες. Πέρα όμως από τα προφανή, στα ράφια των εξειδικευμένων παντοπωλείων φιλοξενούνται λικέρ, τουρσιά και γλυκά με βασικό συστατικό τα άγρια μανιτάρια, σε συνταγές που έχουν επινοήσει οι μανιταροσυλλέκτες και οι γυναίκες της πόλης, τα οποία παρουσιάζουν πραγματικό γευστικό ενδιαφέρον.

Τα τυροκομεία της περιοχής λειτουργούν πρατήρια στο κέντρο της πόλης των Γρεβενών, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα τυριά που παράγουν, όπως το δροσιστικό ανεβατό ΠΟΠ, αλλά και τον πικάντικο μπάτζιο ΠΟΠ, ή το πλούσιο μανούρι ΠΟΠ και τη φέτα ΠΟΠ. Επειδή ακόμη και τα ίδια προϊόντα διαφέρουν γευστικά από παραγωγό σε παραγωγό θα είχε ενδιαφέρον να δοκιμάσετε τις διαφορετικές εκφράσεις τους, όπως παρουσιάζονται από τον κάθε τυροκόμο, προτού αποφασίσετε ποια θα επιλέξετε να πάρει μαζί σας στο ταξίδι της επιστροφής.

Τα φρούτα της περιοχής μετατρέπονται από τους γυναικείους συνεταιρισμούς σε γλυκά του κουταλιού, ακολουθώντας την εποχικότητα και τον κύκλο του χρόνου, βασισμένα σε συνταγές διαχρονικές. Στα ράφια των παντοπωλείων φιλοξενούνται και τα ζυμαρικά τους, που παράγονται συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού, όπως τα πέτουρα (χοντρές χυλοπίτες που είτε κόβονται με μαχαίρι είτε τις σπάνε με το χέρι) και ο τραχανάς, ξινός και γλυκός.