Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΞΑΝΘΗ

Αναψυχή στην Ξάνθη

Ψυχαγωγία για κάθε ηλικία

Η Ξάνθη απλώνεται αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, στην αρχή της πεδιάδας που στα νότια μοιάζει να ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος. Με μόνιμο πληθυσμό που ξεπερνά τους 56.000 κατοίκους και περισσότερους από 4.000 φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η πόλη αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολόκληρο τον χρόνο.

Η πλατεία Δημοκρατίας με το Παλιό Ρολόι αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και ξένων. Κάτω και γύρω από την πλατεία αναπτύσσεται τόσο η εμπορική όσο και η νυχτερινή ζωή της πόλης, η οποία συνεχίζεται και λίγο πιο βόρεια, στα δαιδαλώδη σοκάκια και τους στενούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, όπου τα μπαράκια συνυπάρχουν με χαριτωμένα μεζεδοπωλεία και νόστιμα εστιατόρια. Στην είσοδό της, στο σημείο που οι Ξανθιώτες ονομάζουν «παραλία», στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας και Ύδρας δηλαδή, βρίσκονται τα περισσότερα καφέ, που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαρ και κλαμπάκια.

Η ΦΕΞ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης) ιδρύθηκε το 1952 και από τότε διατηρεί σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της βρίσκονται η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αβδήρων, η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης, η Κινηματογραφική Λέσχη Ξάνθης, το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, αλλά και η λειτουργία πολλών Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων. Κάθε χρόνο, η ΦΕΞ εκδίδει ένα ημερολόγιο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πολιτιστικές δράσεις της, από τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, μέχρι τα εργαστήρια και τα σεμινάρια. Η Κινηματογραφική Λέσχη της, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα μια και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1971, προτείνει πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα, ενώ χάρη στις συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες το κοινό έρχεται σε επαφή με νέους δημιουργούς και ρεύματα.

Από τους παλιούς κινηματογράφους της πόλης δεν έχει μείνει κάποιος ανοιχτός, ωστόσο στο Οντεόν προβάλλονται όλες τις νέες παραγωγές για τους κινηματογραφόφιλους της πόλης. Θεατρικές παραστάσεις πραγματοποιούνται ολόκληρο τον χρόνο, από επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες, τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στο Θέατρο Ανατολικά του Νέστου, στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ, αλλά και στο Θερινό Αμφιθέατρο της πόλης.

Σημείο ενδιαφέροντος που προσελκύει ντόπιους και επισκέπτες της Ξάνθης αποτελεί το Παζάρι, που γίνεται κάθε Σάββατο στην πλατεία Εμπορίου, πίσω από το κτίριο της Πυροσβεστικής, και απλώνεται σε μήκος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου. Η ιστορία του ξεκινά από τον 15ο αιώνα και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά υπαίθρια παζάρια των Βαλκανίων. Ενας δρόμος γεμάτος πάγκους με χρώματα και αρώματα από διαφορετικούς πολιτισμούς, όπου πωλούνται σχεδόν τα πάντα, από φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά μέχρι οικιακά σκεύη, εργαλεία, αλλά και είδη ένδυσης.

Η κωμόπολη των Αβδήρων, γενέτειρα του Δημόκριτου, στο γραφικό λιμανάκι που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα φιλοξενεί σκάφη αναψυχής και πολλούς ερασιτέχνες αλιείς, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν σφύζει από ζωή.

To Πόρτο Λάγος, 26 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης, είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, γνωστό για το λιμάνι και τα φρέσκα ψάρια του, που ζωντανεύει το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα οι ρυθμοί πέφτουν αρκετά.

Φεύγοντας, εκτός από τις όμορφες εικόνες, μην παραλείψετε να πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας κάποια ή και όλα τα τοπικά προϊόντα που κάνουν την Ξάνθη τόσο ξεχωριστή. Τυροκομικά και κυρίως Κασέρι ΠΟΠ Ξάνθης, εμφιαλωμένα κρασιά από τα οινοποιεία των Αβδήρων, σιροπιαστά γλυκά, σεκέρ παρέ, καζάν ντιπί και καριόκες, αλλά και νοστιμότατα αλλαντικά.