Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και της ελληνικής γαστρονομίας, η οποία ξέρει να τα συνδυάζει με σοφία και μέτρο. Με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, τα μπαχαρικά δημιουργούν αμέτρητες και αξέχαστες γευστικές και αρωματικές παραλλαγές σε κάθε πιάτο, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλη διατροφική αξία, χαρίζοντάς μας υγεία και ευεξία. Ελάτε να εξερευνήσουμε τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και να γνωρίσουμε από κοντά τα πιο χαρακτηριστικά της αρώματα!
Ένα ταξίδι στις γεύσεις & στις μυρωδιές
Μπαχάρι
Το μπαχάρι προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αρωμάτων που θυμίζουν κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο. Έχει έντονο άρωμα και ζεστή, ελαφρώς γλυκιά και πικάντικη γεύση.
Χρησιμοποιήστε το σε τουρσιά, για να καρυκεύσετε κρέατα, σάλτσες, μαγειρευτά, σούπες, αλλά και για να δώσετε μια ιδιαίτερη γεύση σε μπισκότα, γλυκίσματα και πίτες.
Δοκιμάστε το σε κοκκινιστά.
Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ
Γνωστός και ως “κόκκινος χρυσός”, ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κιτρινοκόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Με το ελαφρύ άρωμά του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το ζωντανό κιτρινοκόκκινο χρώμα του, απογειώνει δημιουργίες στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και στην ποτοποιία.
Χρησιμοποιείται σε ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και θαλασσινά, ή με τον καφέ και διάφορες ποικιλίες τσάι.
Δοκιμάστε τον στο ριζότο μυδιών με κρόκο Κοζάνης.
Κανέλλα
Αγαπημένο για πολλούς μπαχαρικό καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία cinnamon προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον”.
Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες και στα πουλερικά.
Δοκιμάστε την στην μπουγάτσα.
Γαρύφαλλο
Έχει δυνατή, χαρακτηριστική γεύση και ευχάριστο άρωμα. Συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Προτιμάται ιδιαίτερα σε φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες συνταγές.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για την καρύκευση του χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, καρφωμένο σε κρεμμύδια μαγειρευτά, ενώ προσθέτει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά και σιρόπια. Ταιριάζει με φρούτα, καρύδια και μέλι. Επίσης, χρησιμοποιείται στην ποτοποιία για τον αρωματισμό των οινοπνευματωδών.
Δοκιμάστε το στον μπακλαβά.
Μοσχοκάρυδο
Έχει ωραίο δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Το ταίρι του είναι αναμφισβήτητα η κανέλλα, αλλά συνδυάζεται αρμονικά και με το γαρύφαλλο.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε παραδοσιακά γλυκά, σε κοκκινιστά κρέατα και σάλτσες, καθώς και σε σαλάτες και λικέρ.
Δοκιμάστε το στον μουσακά.
Καρδάμωμο (κάρδαμο)
Έχει δυνατή πικάντικη γεύση με νότες λεμονιού και πεύκου. Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά μετά τον κρόκο και φημίζεται για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε σάλτσες και λαχανικά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ρύζι, κοτόπουλο, φακές, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, τσάι και καφέ.
Δοκιμάστε το στα ψητά κυδώνια με κάρδαμο.
Κόλιανδρος
Αγαπημένο μπαχαρικό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν πως εξασφάλιζε την αθανασία της ψυχής. Έχει γήινη αλλά έντονη γεύση, που αφήνει στον ουρανίσκο επίγευση εσπεριδοειδών και φασκόμηλου.
Χρησιμοποιείται με τη μορφή ολόκληρων ή αλεσμένων σπόρων σε σούπες, ψητά ή μαγειρευτά κρέατα, ψαρικά, πουλερικά και λαχανικά.
Δοκιμάστε το στις πατάτες με κόλιανδρο.
Γλυκάνισος
Με απαλή γλύκα, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, ο γλυκάνισος συνδέεται άρρηκτα με το αγαπημένο ούζο που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, αλλά και το τσίπουρο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Χρησιμοποιείται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.
Δοκιμάστε το στα κουλουράκια ούζου.
Πιπερόριζα
Με έντονη πικάντικη γεύση που γαργαλά τον ουρανίσκο είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως “ζιγγίβερη”. Σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό του διάσημου κερκυραϊκού ποτού “τσιτσιμπίρα”, ενός μη αλκοολούχου αναψυκτικού που αφρίζει χωρίς ανθρακικό!
Χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης ή σιροπιού και νοστιμίζει κυρίως γλυκά και σάλτσες.
Δοκιμάστε ελαιόλαδο αρωματισμένο με πιπερόριζα.
Μαχλέπι
Πολύ δυνατό σε άρωμα μπαχαρικό από κουκούτσια βύσσινων. Αρωματίζει κυρίως ζαχαροπλαστικές δημιουργίες αφήνοντας στο στόμα μία επίγευση κερασιού και πικραμύγδαλου.
Χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε τσουρέκια και κουλουράκια.
Δοκιμάστε το στο τσουρέκι.
Μπαχαρικά
Τα καρυκεύματα της ελληνικής κουζίνας
Η ελληνική κουζίνα είναι ένα αληθινό μωσαϊκό γεύσεων, συνταγών και παραδόσεων, που αντικατοπτρίζει την πλούσια πολυμορφία κάθε περιοχής της μοναδικής αυτής χώρας. Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει δεχθεί έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές, σε συνδυασμό με την εγχώρια παράδοση περίπου 4.000 ετών, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα μοναδικό, προσφέροντας στον ουρανίσκο μας αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και της ελληνικής γαστρονομίας, η οποία ξέρει να τα συνδυάζει με σοφία και μέτρο. Με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, τα μπαχαρικά δημιουργούν αμέτρητες και αξέχαστες γευστικές και αρωματικές παραλλαγές σε κάθε πιάτο, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλη διατροφική αξία, χαρίζοντάς μας υγεία και ευεξία. Ελάτε να εξερευνήσουμε τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και να γνωρίσουμε από κοντά τα πιο χαρακτηριστικά της αρώματα!
Ένα ταξίδι στις γεύσεις & στις μυρωδιές
ΜπαχάριΤο μπαχάρι προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αρωμάτων που θυμίζουν κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο. Έχει έντονο άρωμα και ζεστή, ελαφρώς γλυκιά και πικάντικη γεύση.
Χρησιμοποιήστε το σε τουρσιά, για να καρυκεύσετε κρέατα, σάλτσες, μαγειρευτά, σούπες, αλλά και για να δώσετε μια ιδιαίτερη γεύση σε μπισκότα, γλυκίσματα και πίτες.
Δοκιμάστε το σε κοκκινιστά.
Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ
Γνωστός και ως “κόκκινος χρυσός”, ο κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κιτρινοκόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Με το ελαφρύ άρωμά του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το ζωντανό κιτρινοκόκκινο χρώμα του, απογειώνει δημιουργίες στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και στην ποτοποιία.
Χρησιμοποιείται σε ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και θαλασσινά, ή με τον καφέ και διάφορες ποικιλίες τσάι.
Δοκιμάστε τον στο ριζότο μυδιών με κρόκο Κοζάνης.
Κανέλλα
Αγαπημένο για πολλούς μπαχαρικό καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία cinnamon προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον”.
Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες και στα πουλερικά.
Δοκιμάστε την στην μπουγάτσα.
Γαρύφαλλο
Έχει δυνατή, χαρακτηριστική γεύση και ευχάριστο άρωμα. Συνδυάζει τις πικάντικες με τις γλυκές νότες και χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Προτιμάται ιδιαίτερα σε φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες συνταγές.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για την καρύκευση του χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, καρφωμένο σε κρεμμύδια μαγειρευτά, ενώ προσθέτει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά και σιρόπια. Ταιριάζει με φρούτα, καρύδια και μέλι. Επίσης, χρησιμοποιείται στην ποτοποιία για τον αρωματισμό των οινοπνευματωδών.
Δοκιμάστε το στον μπακλαβά.
Μοσχοκάρυδο
Έχει ωραίο δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Το ταίρι του είναι αναμφισβήτητα η κανέλλα, αλλά συνδυάζεται αρμονικά και με το γαρύφαλλο.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε παραδοσιακά γλυκά, σε κοκκινιστά κρέατα και σάλτσες, καθώς και σε σαλάτες και λικέρ.
Δοκιμάστε το στον μουσακά.
Καρδάμωμο (κάρδαμο)
Έχει δυνατή πικάντικη γεύση με νότες λεμονιού και πεύκου. Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά μετά τον κρόκο και φημίζεται για τις τονωτικές του ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε σάλτσες και λαχανικά. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ρύζι, κοτόπουλο, φακές, κρέμες, καρότα, εσπεριδοειδή, κολοκύθα, τσάι και καφέ.
Δοκιμάστε το στα ψητά κυδώνια με κάρδαμο.
Κόλιανδρος
Αγαπημένο μπαχαρικό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν πως εξασφάλιζε την αθανασία της ψυχής. Έχει γήινη αλλά έντονη γεύση, που αφήνει στον ουρανίσκο επίγευση εσπεριδοειδών και φασκόμηλου.
Χρησιμοποιείται με τη μορφή ολόκληρων ή αλεσμένων σπόρων σε σούπες, ψητά ή μαγειρευτά κρέατα, ψαρικά, πουλερικά και λαχανικά.
Δοκιμάστε το στις πατάτες με κόλιανδρο.
Γλυκάνισος
Με απαλή γλύκα, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, ο γλυκάνισος συνδέεται άρρηκτα με το αγαπημένο ούζο που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, αλλά και το τσίπουρο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Χρησιμοποιείται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.
Δοκιμάστε το στα κουλουράκια ούζου.
Πιπερόριζα
Με έντονη πικάντικη γεύση που γαργαλά τον ουρανίσκο είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως “ζιγγίβερη”. Σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό του διάσημου κερκυραϊκού ποτού “τσιτσιμπίρα”, ενός μη αλκοολούχου αναψυκτικού που αφρίζει χωρίς ανθρακικό!
Χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης ή σιροπιού και νοστιμίζει κυρίως γλυκά και σάλτσες.
Δοκιμάστε ελαιόλαδο αρωματισμένο με πιπερόριζα.
Μαχλέπι
Πολύ δυνατό σε άρωμα μπαχαρικό από κουκούτσια βύσσινων. Αρωματίζει κυρίως ζαχαροπλαστικές δημιουργίες αφήνοντας στο στόμα μία επίγευση κερασιού και πικραμύγδαλου.
Χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε τσουρέκια και κουλουράκια.
Δοκιμάστε το στο τσουρέκι.