Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Αφήστε ωστόσο τη φαντασία σας να οργιάσει και επιδοθείτε σε διάφορες γαστριμαργικές αναζητήσεις καθώς οι κολοκύθες μπορούν να γίνουν μπάρμπεκιου, ψητές, γεμιστές, γκρατινέ καθώς επίσης και στον ατμό, βραστές ή πουρές.
Δοκιμάστε τυροπιτάκια με κολοκύθα, πιλάφι με κολοκύθα, κολοκύθα στο φούρνο με τυρί, ντιπ κολοκύθας ή κολοκύθα σουφλέ. Μπορεί επίσης να γίνει κέικ, κρέμα, κουλουράκια, στη γάστρα με κρέας ή με λαχανικά στο φούρνο. Σημειώστε τέλος ότι της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν και τα μπαχαρικά που λατρεύει είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το τζίντζερ.
Διατηρήστε τη σε περιβάλλον σκοτεινό, στεγνό και δροσερό για όλο το χειμώνα. Αν πάλι αποφασίσετε να την κόψετε, τυλίξτε τη με μεμβράνη και διατηρείστε τη στο ψυγείο για λίγες μέρες. Για να την κόψετε, χρησιμοποιείστε μια σταθερή βάση και ένα καλό μαχαίρι με κοφτερή λάμα.
Κολοκύθα
Η απόλυτη φθινοπωρινή γεύση
Ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά άρρηκτα συνδεδεμένη με το φθινόπωρο, είναι η περίφημη κολοκύθα που θα συναντήσετε παντού κατά την περιπλάνησή σας στην Ελλάδα. Φύεται από το Σεπτέμβρη έως τον Νοέμβρη και χάρη στη χρυσοκίτρινη σάρκα της και την υπέροχη γεύση της, μετατρέπει την κάθε συνταγή σε ένα ιδιαίτερο πιάτο ενώ ταυτόχρονα χαρίζει υγεία και ευεξία χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Αυτό το δώρο της φύσης για το φθινόπωρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό η συνοδευτικό συστατικό σε πολλά πιάτα. Ελάτε να την γνωρίσουμε καλύτερα.Ευεργετική και διαιτητική
Η κολοκύθα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C και πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, που την καθιστούν πολύτιμη για τη διατροφή μας και ευεργετική για τα γαστρικά προβλήματα καθώς μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου. Επίσης τα σπόρια της μπορείτε να τα αποξηράνετε και να τα καταναλώσετε, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων. Οι σπόροι της μπορούν να φαγωθούν ωμοί ή ψημένοι, να τους απλώσετε πάνω σε ψωμί ή να τους χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας. Η σάρκα της κολοκύθας από την άλλη, είναι υπόγλυκη με χαμηλές θερμίδες (μόνο 15 στα 100γρ.), γεγονός που την καθιστά σύμμαχο στην καθημερινή σας ισορροπημένη διατροφή.Βάλε το φθινόπωρο στο πιάτο σου
Αυτή την εποχή του χρόνου, με τον καιρό σιγά σιγά να ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά στον τσουχτερό χειμώνα, ελάτε να ετοιμάσουμε μια γευστική και υγιεινή σούπα κολοκύθας, είτε ως ελαφρύ ορεκτικό είτε ως κυρίως πιάτο αλλά και την κλασική κολοκυθόπιτα, γλυκιά ή αλμυρή.Αφήστε ωστόσο τη φαντασία σας να οργιάσει και επιδοθείτε σε διάφορες γαστριμαργικές αναζητήσεις καθώς οι κολοκύθες μπορούν να γίνουν μπάρμπεκιου, ψητές, γεμιστές, γκρατινέ καθώς επίσης και στον ατμό, βραστές ή πουρές.
Δοκιμάστε τυροπιτάκια με κολοκύθα, πιλάφι με κολοκύθα, κολοκύθα στο φούρνο με τυρί, ντιπ κολοκύθας ή κολοκύθα σουφλέ. Μπορεί επίσης να γίνει κέικ, κρέμα, κουλουράκια, στη γάστρα με κρέας ή με λαχανικά στο φούρνο. Σημειώστε τέλος ότι της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν και τα μπαχαρικά που λατρεύει είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το τζίντζερ.
Χρήσιμες συμβουλές
Πριν αγοράσετε κολοκύθα θα πρέπει να την εξετάσετε. «Χτυπήστε» ώστε να καταλάβετε το πόσο γινωμένη είναι. Μια ώριμη κολοκύθα ακούγεται κούφια όταν τη χτυπάμε. Η φλούδα της θα πρέπει να είναι σκληρή και σε καλή κατάσταση. Δώστε προσοχή στην ετικέτα γιατί μερικές κολοκύθες είναι απλώς διακοσμητικές ή και δηλητηριώδεις.Διατηρήστε τη σε περιβάλλον σκοτεινό, στεγνό και δροσερό για όλο το χειμώνα. Αν πάλι αποφασίσετε να την κόψετε, τυλίξτε τη με μεμβράνη και διατηρείστε τη στο ψυγείο για λίγες μέρες. Για να την κόψετε, χρησιμοποιείστε μια σταθερή βάση και ένα καλό μαχαίρι με κοφτερή λάμα.