Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΠΑΡΟΣ

H γαστρονομία της Πάρου

Η κοσμοπολίτικη Πάρος, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, προσφέρει εκτός από μαγευτικές παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή, κυκλαδίτικα τοπία άγριας ομορφιάς, και μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, συνδυάζοντας ιδανικά τη φρεσκάδα της θαλασσινής κουζίνας με τις παραδοσιακές συνταγές των ορεινών χωριών της.

Στο παλιό λιμανάκι στο κέντρο της Νάουσας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες, θα δοκιμάσετε γόπα που μόλις έχει βγει από το νερό, κολιούς και μικρές αλλά νοστιμότατες μαρίδες, και θα περάσετε ένα υπέροχο βράδυ δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ουζάκι, πιθανότατα πλάι σε μερικούς από τους πιο διάσημους επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στην Πάρο.

Από την άλλη, το ήσυχο ψαροχώρι της Αλυκής, στην άλλη πλευρά του νησιού, είναι σταθερά στέκι οικογενειών που περνούν εκεί όλα τα καλοκαίρια τους. Χταποδάκι που έχει λιαστεί ένα ολόκληρο πρωινό πάνω στα σχοινιά φτάνει ζεστό και μυρωδάτο στο πιάτο σας, το ίδιο και θαλασσινές μακαρονάδες φτιαγμένες με θαλασσινά που μόλις ψαρεύτηκαν από το πέλαγος. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και τις συνεχείς αφίξεις γκουρμέ εστιατορίων με διεθνή κουζίνα, να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία του φαγητού στην Πάρο θα σας μείνει αξέχαστη!


Γεύσεις και μυρωδιές του βουνού

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο προς τις Λεύκες, το πλέον χαρακτηριστικό ορεινό χωριό της Πάρου, θα σας ενθουσιάσει με την όμορφη θέα που προσφέρουν τα 208 μέτρα υψόμετρο, όπου θα γευτείτε μια σειρά από πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα, μαγειρεμένα στις γραφικές ταβέρνες, οι οποίες μοιάζουν γαντζωμένες στους πρόποδες του λόφου. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με το μάζεμα ενός ιδιαίτερου είδους μανιταριού (ένα από τα 300 που φυτρώνουν στο νησί), το οποίο λέγεται αγκαθίτης και φυτρώνει δίπλα στα πεύκα. Χρησιμοποιείται σε κάμποσες συνταγές της τοπικής κουζίνας των Λευκών, συνδυασμένο με μια ποικιλία από μυρωδικά, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθο, δενδρολίβανο, θυμάρι και θρούμπι. Αλλά και με τα ξακουστά άγρια χόρτα του νησιού, όπως οι ατσιρίδες, τα μαυροράδικα, οι γαλατσίδες, τα αγριομάρουλα, οι χοιροβοσκοί, τα κάλφα και οι λαρδακίνες, που συλλέγονται από την παριανή γη και συνοδεύουν με μοναδική νοστιμιά τις γευστικές δημιουργίες των χωριανών.
Γευστικά όσπρια, λαχταριστά τυριά και για το τέλος... γλυκό

Στα τέλη Ιουλίου, η πλατεία έξω από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού του Προδρόμου γεμίζει με κόσμο και μυρωδιές. Ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν για τη γιορτή του Ρεβιθιού: ένα όσπριο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γευστικού χάρτη, αλλά και της γαστρονομικής ιστορίας του νησιού. Η φημισμένη ρεβιθάδα σερβίρεται αχνιστή κατευθείαν από τα τσουκάλια του παλαιού ξυλόφουρνου του χωριού και συνοδεύεται υποχρεωτικά με γλέντι, τραγούδι και ένα ποτήρι γεμάτο με ντόπιο κρασί. Τα όσπρια άλλωστε αποτελούν κομμάτι της ταυτότητας του νησιού, καθώς εδώ και αιώνες κουκιά, ρεβίθια, αλλά και φάβα, που εδώ τη λένε μπίζι, βρίσκουν τον δρόμο τους στο οικογενειακό τραπέζι.

Απαραίτητη συνοδεία αποτελούν τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, όπως το κεφαλίσιο και κεφαλάκι (το γνωστό σε όλους μας κεφαλοτύρι), το λαδοτύρι, το σούρωμα (όπως είναι η τοπική ονομασία για την ξινομυζήθρα), η γραβιέρα και το τουλουμίσιο.

Στο τέλος του γεύματος μια πιατέλα γεμάτη φρεσκοκομμένα φρούτα από τα δέντρα που καλλιεργούνται στην Πάρο, όπως εσπεριδοειδή, αχλαδιές, βερικοκιές, μουριές, μουσμουλιές, ροδιές, κυδωνιές και συκιές μοιάζει ιδανικό φινάλε με ντόπιο χαρακτήρα. Το ίδιο και μία επιλογή από τα πολλά παραδοσιακά γλυκά των Παριανών, όπως τα ξεροτήγανα, ένα είδος δίπλας δηλαδή, τα τσιμπητά, γλυκά μυζηθροπιτάκια με κανέλα και αρώματα εσπεριδοειδών, τα ραφιόλια αλλά και ο υδραίικος ζαχαρομπακλαβάς, ένας μπακλαβάς χωρίς φύλλα, με πολλά αμύγδαλα, τριμμένο παξιμάδι, βανίλια και κανέλα, ο οποίος παίρνει το όνομά του από την άχνη που τον περιβάλλει. Κι όταν περισσεύουν τα φρούτα; Tότε γίνονται σπιτικές μαρμελάδες και υπέροχα γλυκά του κουταλιού.


Πιάτα της παράδοσης, απόλαυση εγγυημένη

Στο λεξικό των γευσιγνωστών που θέλουν να «μελετήσουν» την παριανή κουζίνα υπάρχουν κάποιες ακόμα προτάσεις που οφείλουμε να προσθέσουμε. Το τραπέζι σας μπορεί να «ανοίξει» με κρεμμυδοκεφτέδες και σαλατούρι, μια γευστικότατη σαλάτα με πρωταγωνιστή το σαλάχι. Οι λάτρεις των θαλασσινών θα συνεχίσουν με σουπιές συνοδευμένες από φρέσκα χόρτα ή γούνες, δηλαδή παχουλά ψάρια, στεγνωμένα στον ήλιο ή κολιούς γεμιστούς στο φούρνο, με τρίμματα ψωμιού, σκόρδο και ρίγανη. Αν είστε κρεατοφάγοι τότε πρέπει να δοκιμάσετε το κατσικάκι πατούδο ή έναν κόκορα φρικασέ, με ξερά κρεμμύδια και σέλινο. Πιάτα με άρωμα Πάρου, που υπόσχονται έντονη απόλαυση και διαχρονικές αναμνήσεις από αυτό το κόσμημα του Αιγαίου.