Γαστρονομία
ΠΑΡΟΣ
Στο παλιό λιμανάκι στο κέντρο της Νάουσας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες, θα δοκιμάσετε γόπα που μόλις έχει βγει από το νερό, κολιούς και μικρές αλλά νοστιμότατες μαρίδες, και θα περάσετε ένα υπέροχο βράδυ δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ουζάκι, πιθανότατα πλάι σε μερικούς από τους πιο διάσημους επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στην Πάρο.
Από την άλλη, το ήσυχο ψαροχώρι της Αλυκής, στην άλλη πλευρά του νησιού, είναι σταθερά στέκι οικογενειών που περνούν εκεί όλα τα καλοκαίρια τους. Χταποδάκι που έχει λιαστεί ένα ολόκληρο πρωινό πάνω στα σχοινιά φτάνει ζεστό και μυρωδάτο στο πιάτο σας, το ίδιο και θαλασσινές μακαρονάδες φτιαγμένες με θαλασσινά που μόλις ψαρεύτηκαν από το πέλαγος. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και τις συνεχείς αφίξεις γκουρμέ εστιατορίων με διεθνή κουζίνα, να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία του φαγητού στην Πάρο θα σας μείνει αξέχαστη!
Γεύσεις και μυρωδιές του βουνού
Μια βόλτα με το αυτοκίνητο προς τις Λεύκες, το πλέον χαρακτηριστικό ορεινό χωριό της Πάρου, θα σας ενθουσιάσει με την όμορφη θέα που προσφέρουν τα 208 μέτρα υψόμετρο, όπου θα γευτείτε μια σειρά από πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα, μαγειρεμένα στις γραφικές ταβέρνες, οι οποίες μοιάζουν γαντζωμένες στους πρόποδες του λόφου. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με το μάζεμα ενός ιδιαίτερου είδους μανιταριού (ένα από τα 300 που φυτρώνουν στο νησί), το οποίο λέγεται αγκαθίτης και φυτρώνει δίπλα στα πεύκα. Χρησιμοποιείται σε κάμποσες συνταγές της τοπικής κουζίνας των Λευκών, συνδυασμένο με μια ποικιλία από μυρωδικά, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθο, δενδρολίβανο, θυμάρι και θρούμπι. Αλλά και με τα ξακουστά άγρια χόρτα του νησιού, όπως οι ατσιρίδες, τα μαυροράδικα, οι γαλατσίδες, τα αγριομάρουλα, οι χοιροβοσκοί, τα κάλφα και οι λαρδακίνες, που συλλέγονται από την παριανή γη και συνοδεύουν με μοναδική νοστιμιά τις γευστικές δημιουργίες των χωριανών.
H γαστρονομία της Πάρου
Η κοσμοπολίτικη Πάρος, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, προσφέρει εκτός από μαγευτικές παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή, κυκλαδίτικα τοπία άγριας ομορφιάς, και μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, συνδυάζοντας ιδανικά τη φρεσκάδα της θαλασσινής κουζίνας με τις παραδοσιακές συνταγές των ορεινών χωριών της.Στο παλιό λιμανάκι στο κέντρο της Νάουσας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες, θα δοκιμάσετε γόπα που μόλις έχει βγει από το νερό, κολιούς και μικρές αλλά νοστιμότατες μαρίδες, και θα περάσετε ένα υπέροχο βράδυ δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ουζάκι, πιθανότατα πλάι σε μερικούς από τους πιο διάσημους επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στην Πάρο.
Από την άλλη, το ήσυχο ψαροχώρι της Αλυκής, στην άλλη πλευρά του νησιού, είναι σταθερά στέκι οικογενειών που περνούν εκεί όλα τα καλοκαίρια τους. Χταποδάκι που έχει λιαστεί ένα ολόκληρο πρωινό πάνω στα σχοινιά φτάνει ζεστό και μυρωδάτο στο πιάτο σας, το ίδιο και θαλασσινές μακαρονάδες φτιαγμένες με θαλασσινά που μόλις ψαρεύτηκαν από το πέλαγος. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και τις συνεχείς αφίξεις γκουρμέ εστιατορίων με διεθνή κουζίνα, να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία του φαγητού στην Πάρο θα σας μείνει αξέχαστη!
Γεύσεις και μυρωδιές του βουνού
Μια βόλτα με το αυτοκίνητο προς τις Λεύκες, το πλέον χαρακτηριστικό ορεινό χωριό της Πάρου, θα σας ενθουσιάσει με την όμορφη θέα που προσφέρουν τα 208 μέτρα υψόμετρο, όπου θα γευτείτε μια σειρά από πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα, μαγειρεμένα στις γραφικές ταβέρνες, οι οποίες μοιάζουν γαντζωμένες στους πρόποδες του λόφου. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με το μάζεμα ενός ιδιαίτερου είδους μανιταριού (ένα από τα 300 που φυτρώνουν στο νησί), το οποίο λέγεται αγκαθίτης και φυτρώνει δίπλα στα πεύκα. Χρησιμοποιείται σε κάμποσες συνταγές της τοπικής κουζίνας των Λευκών, συνδυασμένο με μια ποικιλία από μυρωδικά, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθο, δενδρολίβανο, θυμάρι και θρούμπι. Αλλά και με τα ξακουστά άγρια χόρτα του νησιού, όπως οι ατσιρίδες, τα μαυροράδικα, οι γαλατσίδες, τα αγριομάρουλα, οι χοιροβοσκοί, τα κάλφα και οι λαρδακίνες, που συλλέγονται από την παριανή γη και συνοδεύουν με μοναδική νοστιμιά τις γευστικές δημιουργίες των χωριανών.