ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Επίκεντρο της σαντορινιάς διατροφής, «το» φάβα, όπως λέγεται από τους ντόπιους. Δώρο της φύσης στο νησί –προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης– είναι ένας πανάρχαιος καρπός με ξεχωριστή φυσική νοστιμιά. Μια γεύση που απολάμβαναν οι Μινωίτες αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν έρχεται μέχρι και σήμερα απαράλλαχτη στο πιάτο μας. Γευτείτε τη φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι ως ορεκτικό. «Παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη, με σάλτσα από μελιτζάνα ή με κομματάκια χοιρινού ως κανονικό γεύμα. Φαβατόσουπα, κεφτεδάκια φάβας, φαβατόρυζο, φάβα στις ομελέτες. Φάβα παντού!
Άλλη αγαπημένη γεύση των Θηραίων, το θρυλικό σαντορινιό ντοματάκι. Κατακόκκινο, ζουμερό και αρωματικό είναι ο βασιλιάς της ντόπιας παραδοσιακής σαλάτας με κρίθινο παξιμάδι, κατσούνι (ξερικό αγγουράκι), κάππαρη και χλωρό κατσικίσιο τυρί. Το μεγαλείο της απλότητας! Απολαύστε το σε αφράτους ντοματοκεφτέδες ή σε ένα κομματάκι πελτέ «τύπου Θήρας».
Ομοίως εξαιρετικές είναι και οι γλυκύτατες άσπρες μελιτζάνες που εντυπωσιάζουν με τη μεταξένια τους υφή, σε μια πληθώρα από μεσογειακά πιάτα βαθιάς νοστιμιάς. Αξίζει να τη δοκιμάσετε ακόμη και σκέτη σε μια απλή μελιτζανοσαλάτα ή σε έναν σαντορινιό μουσακά, αγκαλιά με μικρές πατατούλες και στρογγυλά κολοκυθάκια που καρπίζουν στο νησί. Το καλοκαίρι στο πιάτο σας!
Γεύσεις από Σαντορίνη
Ένας ιδιαίτερος γαστρονομικός μικρόκοσμος!
Η θηραϊκή γη δεν προσφέρει μόνο ένα συγκλονιστικό θέαμα. Γεννά και προϊόντα ευλογημένα από τη φύση –εξαιρετική πρώτη ύλη– για φαγητά πρωτότυπα, γευστικά, υγιεινά. Η κουζίνα του νησιού βασίζεται κυρίως στα αγροτικά της προϊόντα, θρεμμένα με το ηφαιστιογενές της χώμα, την αύρα της θάλασσας και τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Ας περιηγηθούμε λοιπόν στους ναούς της απόλαυσης, εκεί όπου κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιλογές είναι πολλές. Εστιατόρια ελληνικά με παραδοσιακές συνταγές, δημιουργικούς σεφ με φρέσκιες ιδέες και ταβερνάκια με τοπικούς μεζέδες. Ανακαλύψτε τα στην ενδοχώρα ή δίπλα στη θάλασσα και αφεθείτε στις γεύσεις και στα αρώματα τους.Επίκεντρο της σαντορινιάς διατροφής, «το» φάβα, όπως λέγεται από τους ντόπιους. Δώρο της φύσης στο νησί –προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης– είναι ένας πανάρχαιος καρπός με ξεχωριστή φυσική νοστιμιά. Μια γεύση που απολάμβαναν οι Μινωίτες αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν έρχεται μέχρι και σήμερα απαράλλαχτη στο πιάτο μας. Γευτείτε τη φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι ως ορεκτικό. «Παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη, με σάλτσα από μελιτζάνα ή με κομματάκια χοιρινού ως κανονικό γεύμα. Φαβατόσουπα, κεφτεδάκια φάβας, φαβατόρυζο, φάβα στις ομελέτες. Φάβα παντού!
Άλλη αγαπημένη γεύση των Θηραίων, το θρυλικό σαντορινιό ντοματάκι. Κατακόκκινο, ζουμερό και αρωματικό είναι ο βασιλιάς της ντόπιας παραδοσιακής σαλάτας με κρίθινο παξιμάδι, κατσούνι (ξερικό αγγουράκι), κάππαρη και χλωρό κατσικίσιο τυρί. Το μεγαλείο της απλότητας! Απολαύστε το σε αφράτους ντοματοκεφτέδες ή σε ένα κομματάκι πελτέ «τύπου Θήρας».
Ομοίως εξαιρετικές είναι και οι γλυκύτατες άσπρες μελιτζάνες που εντυπωσιάζουν με τη μεταξένια τους υφή, σε μια πληθώρα από μεσογειακά πιάτα βαθιάς νοστιμιάς. Αξίζει να τη δοκιμάσετε ακόμη και σκέτη σε μια απλή μελιτζανοσαλάτα ή σε έναν σαντορινιό μουσακά, αγκαλιά με μικρές πατατούλες και στρογγυλά κολοκυθάκια που καρπίζουν στο νησί. Το καλοκαίρι στο πιάτο σας!
Όταν η όρεξη «θέλει ψαράκι», επιλέξτε αυτό που σας αρέσει από τους κοντινούς ψαρότοπους. Μια νόστιμη ιδέα είναι η τοπική μπραντάδα. Αφράτο φιλέτο μπακαλιάρου ντυμένο με κουρκούτι –ένας τραγανός λουκουμάς– συνοδευμένος από μια σκορδαλιά με μελιτζάνα. Αλλά και πιτάκια αθερίνας, ή ψαράκια σαβόρι, τηγανισμένα με ξύδι και σκόρδο.
Αφήστε χώρο στο τέλος και για ένα γλυκό του κουταλιού από μικρά ντοματίνια γαρνιρισμένα με κανέλα και ολόκληρα αμύγδαλα. Αν είστε τυχεροί, θα δοκιμάσετε μελετίνια – παραδοσιακό πασχαλινό γλύκισμα – ή γλυκό κουφέτο, κλασικό γαμήλιο τρατάρισμα. Εκτός όμως από τα παραδοσιακά επιδόρπια, θα δοκιμάσετε και πειραγμένες γευστικές ιδέες όπως τιραμισού με ψητή μελιτζάνα, πραλίνα αμυγδάλου και σάλτσα από νεραντζάκι ή κανταΐφι με απίθανη μους μυζήθρας. Όλα θεϊκά!
Καλή παρέα στο τραπέζι θα σας κρατήσουν τα περίφημα σαντορινιά κρασιά. Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο είναι μερικές μόνο από τις πολλές γηγενείς ποικιλίες που μεγαλουργούν εδώ και αιώνες στο ηφαιστιογενές έδαφος του νησιού. Οι θηραϊκές αμπελιές διαμορφωμένες σε αναβαθμίδες για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας και το πλέξιμο του πρέμνου σε σχήμα κουλούρας για την προστασία του καρπού από τους «σημάντορες» ανέμους και τον αδυσώπητο κυκλαδίτικο ήλιο αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του περιβάλλοντος.
Καλή παρέα στο τραπέζι θα σας κρατήσουν τα περίφημα σαντορινιά κρασιά. Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο είναι μερικές μόνο από τις πολλές γηγενείς ποικιλίες που μεγαλουργούν εδώ και αιώνες στο ηφαιστιογενές έδαφος του νησιού. Οι θηραϊκές αμπελιές διαμορφωμένες σε αναβαθμίδες για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας και το πλέξιμο του πρέμνου σε σχήμα κουλούρας για την προστασία του καρπού από τους «σημάντορες» ανέμους και τον αδυσώπητο κυκλαδίτικο ήλιο αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του περιβάλλοντος.
Η ιδιαιτερότητα του εδάφους και του μικροκλίματος της Σαντορίνης σε συνδυασμό με την συνεχή προσπάθεια των ντόπιων παραγωγών να τιθασεύσουν τη γη τους δίνουν οίνους υψηλής απόδοσης με στιβαρή δομή, δροσερή οξύτητα, έντονη μεταλλικότητα και αρωματική πολυπλοκότητα.
Στο γραφικό χωριό Πύργος θα βρείτε το οινοποιείο του αγροτικού συνεταιρισμού και εκεί, στο γραφικό του μπαλκόνι που μοιάζει να αιωρείται στην καλντέρα, θα αποχαιρετίσετε τον ήλιο με ένα δροσερό Ασύρτικο ή με ένα ποτήρι Vinsanto, το γλυκό αυτό διαμάντι του σαντορινιού αμπελώνα. Επισκέψιμα οινοποιεία υπάρχουν πολλά στο νησί. Απολαύστε τη μεθυστική εμπειρία της γευσιγνωσίας, κάντε ξενάγηση σε χώρους παραγωγής και αμπελώνες, επισκέψεις σε μουσειακούς χώρους και παραδοσιακές κάναβες και πολλά άλλα!
Η Σαντορίνη με τα ξεχωριστά κρασιά και τις υπέροχες γεύσεις της βάζει το προσωπικό της στίγμα στο γαστρονομικό χάρτη του πλανήτη.
Η Σαντορίνη με τα ξεχωριστά κρασιά και τις υπέροχες γεύσεις της βάζει το προσωπικό της στίγμα στο γαστρονομικό χάρτη του πλανήτη.