ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Πολίτικη Βασιλόπιτα
Υλικά
Τι χρειάζεστε:
- 9 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή
- ½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
- 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κουταλιά γλυκού μαστίχα σε σκόνη
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο
- Λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι
- Διαλύουμε τη μαγιά σε 2 κουταλιές σούπας χλιαρό γάλα και 2 κουταλιές σούπας από τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι
- Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά σε μπεν μαρί (μεταλλικό σκεύος)
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο (να είναι χλιαρό)
- Βάζουμε σε λεκάνη το μείγμα των αυγών και τη μαγιά, το μισό βούτυρο, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι δουλεύοντας συνεχώς και βουτυρώνοντας τακτικά τα χέρια μας μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 6 ώρες να φουσκώσει.
- Ξαναζυμώνουμε, βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί, στολίζουμε με αμύγδαλα, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά περίπου.