ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Ριζότο μυδιών με κρόκο Κοζάνης

Image not found
Image not found

Υλικά

Τι χρειάζεστε:

  • 200 γρμ μύδια με το κέλυφος,
  • 1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι),
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο,
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  • 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (0,25 γρμ ),
  • 4 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό,
  • 1 λίτρο ζωμό, ζεστό από οστρακοειδή,
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μύδια τρίβοντας τα κελύφη και αφαιρώντας τα «γένια».
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Βάζουμε τα μύδια, σβήνουμε με το κρασί (αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ), και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, βγάζουμε τα μύδια από την κατσαρόλα - πετάμε αυτά που δεν έχουν ανοίξει - και φιλτράρουμε τον ζωμό, τον όποιο διατηρούμε ζεστό.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από τον ζωμό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, ρίχνοντας σταδιακά ζεστό ζωμό, μόλις αρχίζει να τον απορροφά το ρύζι.
  5. Λίγο πριν να είναι έτοιμο το ρύζι, προσθέτουμε τα μύδια, τον κρόκο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
  6. Πιπερώνουμε και αλατίζουμε με προσοχή ( ο ζωμός των μυδιών είναι ήδη αλμυρός)... Μόλις χυλώσει και είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να «σταθεί» για 5 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε αμέσως!