κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με το χέρι το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάλι. Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κούπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν, αλλά να μην κολλά στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη μυζήθρα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ ή απλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν πολτός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος, ή και περισσότερο, αν σας αρέσουν πιο ζυμάτα. Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά, βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια ή τα διπλώνουμε σε τριγωνάκια ή τετράγωνα, ώστε να σκεπαστεί η γέμιση κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Μικρό μυστικό: ταιριάζουν υπέροχα με παγωμένη ρακή!
Το διάσημο γλυκό της Κρήτης και πιθανόν το πιο αγαπημένο είναι και γλυκό του πασχαλινού τραπεζιού!