ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

Υλικά για το φύλλο:

  • 6-8 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι, αραβοσιτάλευρο ή ρυζάλευρο
  • 7 φλιτζάνια γάλα
  • ξύσμα λεμονιού
  • 3 κουτάλια σούπας βούτυρο
  • 500 γρ. φύλλα κρούστας
  • 1 1/2 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο

Υλικά για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσθέστε το σιμιγδάλι, το γάλα και το ξύσμα του λεμονιού.
  2. Σιγοβράστε πάνω από χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να πήξει. Απομακρύνετε το από τη φωτιά.
  3. Προσθέστε 3 κουτάλια σούπας βούτυρο. Βουτυρώστε ένα ταψί 9’’Χ12’’Χ 2’’ και απλώστε τα 2/3 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο και με το λιωμένο βούτυρο.
  4. Οι γωνίες από τα φύλλα θα πρέπει να περισσεύουν από το χείλος του ταψιού.
  5. Περιχύστε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα απλωμένα φύλλα και γυρίστε τις γωνίες των φύλλων έτσι ώστε να σκεπάσουν το μείγμα.
  6. Απλώστε και τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με το βούτυρο που περίσσεψε.
  7. Με ένα μαχαίρι χαράξτε τα τρία πάνω φύλλα της κρούστας σε τετράγωνα των 6 εκατοστών και πιτσιλίστε τα με νερό.
  8. Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
  9. Προετοιμασία σιροπιού: Βράστε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά.
  10. Περιχύστε το χλιαρό σιρόπι πάνω από το ψημένο γαλακτομπούρεκο.
  11. Αφήστε το να κρυώσει πριν το σερβίρετε!