ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
Υλικά για το φύλλο:
- 6-8 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι, αραβοσιτάλευρο ή ρυζάλευρο
- 7 φλιτζάνια γάλα
- ξύσμα λεμονιού
- 3 κουτάλια σούπας βούτυρο
- 500 γρ. φύλλα κρούστας
- 1 1/2 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσθέστε το σιμιγδάλι, το γάλα και το ξύσμα του λεμονιού.
- Σιγοβράστε πάνω από χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να πήξει. Απομακρύνετε το από τη φωτιά.
- Προσθέστε 3 κουτάλια σούπας βούτυρο. Βουτυρώστε ένα ταψί 9’’Χ12’’Χ 2’’ και απλώστε τα 2/3 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο και με το λιωμένο βούτυρο.
- Οι γωνίες από τα φύλλα θα πρέπει να περισσεύουν από το χείλος του ταψιού.
- Περιχύστε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα απλωμένα φύλλα και γυρίστε τις γωνίες των φύλλων έτσι ώστε να σκεπάσουν το μείγμα.
- Απλώστε και τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με το βούτυρο που περίσσεψε.
- Με ένα μαχαίρι χαράξτε τα τρία πάνω φύλλα της κρούστας σε τετράγωνα των 6 εκατοστών και πιτσιλίστε τα με νερό.
- Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
- Προετοιμασία σιροπιού: Βράστε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά.
- Περιχύστε το χλιαρό σιρόπι πάνω από το ψημένο γαλακτομπούρεκο.
- Αφήστε το να κρυώσει πριν το σερβίρετε!