Ζεστάνετε ½ φλιτζάνι. Ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι και αφήστε το να σιγοβράσει, σκεπασμένο για 5 λεπτά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φύλλα.
Σιγοβράστε για 5 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει. Ξεπλύνετε τα αμπελόφυλλα στο κρύο νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα, βαπτίστε τα σε βραστό νερό για 3 λεπτά. Στραγγίξτε τα και βρέξτε τα με κρύο νερό.
Στο κέντρο κάθε φύλλο (η λεία επιφάνεια του φύλλου στραμμένη προς τα κάτω), βάλτε ένα κουτάλι του γλυκού του μείγματος του ρυζιού. Διπλώστε τα φύλλα πάνω από τη γέμιση και τυλίχτε τα. Μην τα τυλίξετε πολύ σφιχτά γιατί το ρύζι διογκώνεται άμα βράσει.
Καλύψτε τον πάτο μιας χαμηλής κατσαρόλας με αμπελόφυλλα έτσι ώστε να μην «ανοίξουν» τα ντολμαδάκια, κλείστε το καπάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα.
Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρετε τα σαν ορεκτικά με γιαούρτι.