Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ν. Κόκκας
ΓΡΕΒΕΝΑ

Τα κρασιά των Γρεβενών

Κρασί χωρικής οινοποίησης

Παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν βοηθούν ιδιαίτερα την αμπελοκαλλιέργεια, στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών καταγράφονται περίπου 3.000 στρέμματα αμπελώνων, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς το κρασί και το τσίπουρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, συνοδεύοντας τις χαρές και ελαφρώνοντας τις στεναχώριες τους. Διάσπαρτα μικρά αμπέλια συναντάμε κυρίως στο ορεινό Τρίκωμο, το Κοσμάτι και τα γύρω χωριά, νοτιοδυτικά της πόλης των Γρεβενών, στο Σύδενδρο και το Ελεύθερο στα βόρεια, στον Αιμιλιανό στα νότια, στην περιοχή της Δεσκάτης στα νοτιοανατολικά και στις απολήξεις του όρους Βούρινος, ανατολικά της πόλης.

Παρότι η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Γρεβενά έχει αναγνωριστεί από το 1990 και καλύπτει το σύνολο της έκτασης της Π.Ε., για κόκκινα και ροζέ κρασιά, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα, από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, Ροδίτης, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, δύσκολα θα βρειτε εμφιαλωμένα δείγματα αυτής της ΠΓΕ. Αντίθετα, μπορεί να δοκιμάσει κρασιά από χωρικές οινοποιήσεις, αλλά και τοπικά τσίπουρα ερασιτεχνικής απόσταξης, στις ταβέρνες των χωριών.