Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Χ. Κακαρούχας
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ειδώλιο γυναικείας μορφής. Μάρμαρο. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ Περίοδος (περ. 2800 – 2300 π. Χ.) Όλα άρχισαν στη δεκαετία του ̉60, όταν ο Νίκος και η Αικατερίνη Γουλανδρή ξεκίνησαν να συλλέγουν αρχαία αντικείμενα και κυκλαδικά ειδώλια. Στα χρόνια που ακολούθησαν η συλλογή μεγάλωσε και ταξίδεψε σε σημαντικά μουσεία του κόσμου. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιανουάριο 1986.

Σήμερα περισσότερα από 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης εκτίθενται σε τέσσερις ορόφους, στις αίθουσες του Μουσείου, το οποίο αποτελεί έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας. Πτέρυγα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί το Μέγαρο Σταθάτου (Βας. Σοφίας & Ηροδότου 1), έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, και ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Συνδέεται με το κτίριο των Μονίμων συλλογών της οδού Νεοφύτου Δούκα 4 με έναν υαλοσκέπαστο διάδρομο και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης

Η Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης, μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, καθώς τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια που απεικονίζουν γυμνές ανθρώπινες μορφές γοητεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους, στοιχεία που ενέπνευσαν, άλλωστε, καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Brancusi, Modigliani, Giacometti, Barbara Hepworth, Henry Moore κ.ά.

Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης

Μια συνθετική προσέγγιση της ιστορίας των κοινωνιών του Αιγαίου από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Μέσα από περίπου 350 εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές, ο επισκέπτης παρακολουθεί τις σημαντικότερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις από την γέννηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέχρι την δημιουργική μείξη του με την ρωμαϊκή παράδοση, όπως αυτές αντανακλώνται στις διαρκείς μεταμορφώσεις της τέχνης και της ιδεολογίας. Ένα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θ. Ζινιτίλη

Η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θάνου Ν. Ζιντίλη, μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές Κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, περιλαμβάνει περίπου 400 αντικείμενα από λίθο, πηλό, χαλκό, άργυρο, χρυσό, γυαλί, φαγεντιανή, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύτατο φάσμα του κυπριακού πολιτισμού από την Χαλκολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους (6ος αι. μ.Χ.)


Γενική άποψη της μόνιμης έκθεσης «Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα».

Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα

Μία πρωτότυπη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση. 142 αρχαία αντικείμενα (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, όπλα) από τις συλλογές Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: Θεοί και Ήρωες, Με τα φτερά του Έρωτα, Καλλωπισμός και Γάμος, Γυναικείες Δραστηριότητες, Αθλητισμός, Συμπόσιο, Στην Αθηναϊκή Αγορά, Πόλεμος, Φροντίζοντας τους Νεκρούς. Η μόνιμη έκθεση συνοδεύεται από δύο οπτικοακουστικές παρουσιάσεις και μία τρισδιάστατη αναπαράσταση σχετικά με την καθημερινή ζωή και τα ταφικά έθιμα στην αρχαιότητα.