Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Φωτογραφία από το εξωτερικό του μουσείου
Γ. Σκουλάς
ΑΘΗΝΑ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μια επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι μπορεί, όπως λένε και οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρουσιάζονται στον χώρο, να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν και… το μέλλον. Το Μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2013 με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ενός μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια.
Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του εργοστασίου από το 1857, όταν ο François Théophile Feraldi αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Η Αθήνα θα φωτίζεται με το φωταέριο για τα επόμενα 60 χρόνια. Το 1938 η επιχείρηση περνά στον Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών. Το εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά το 1984, για να ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού δύο χρόνια αργότερα. Το 1999 δημιουργείται η Τεχνόπολη και καθιερώνεται ο πρώτος πυλώνας της λειτουργίας της, που είναι η φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού, μερικές από τις οποίες έχουν αφήσει ιστορία.
Σήμερα το μουσείο διαθέτει πλήθος αντικειμένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πέρα από εκείνα τα παλιά γοητευτικά μικρά ή μεγάλα πράγματα που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου (μηχανολογικός εξοπλισμός, φούρνοι, σιδηρουργεία…) έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή και με τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική κοινωνική ιστορία. Να πάρετε μια γεύση από τις συνθήκες εργασίας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Να παρακολουθήσετε προβολές από το αρχείο της ΕΡΤ που δείχνουν τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις τη δεκαετία του 1950 και οπτικοακουστικό υλικό με συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Να δείτε αντικείμενα της καθημερινότητας που υπήρχαν εδώ, όπως πολύγραφους, ένα τηλεφωνικό κέντρο και ένα παλιό γραμμόφωνο.