Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εικόνα από τα εκθέματα του μουσείου
Χ. Κακαρούχας
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Ιδρύθηκε από τον ευπατρίδη Αντ. Μπενάκη (1873-1954) και εγκαινιάστηκε το 1931. Συγκεντρώνει περισσότερα από 45.000 εκθέματα της συλλογής του Αντ. Μπενάκη και άλλων δωρητών που οποίοι ακολούθησαν το παράδειγμά του, τα οποία κατανέμονται σε έξι συλλογές:

Η Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη. Η ενότητα αυτή συγκροτείται από πολλές επιμέρους κατηγορίες με πάνω από 33.000 έργα, τα οποία καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου από την αρχαιότητα ως την περίοδο της διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους και το 1922 (Μικρασιατική Καταστροφή).

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Αποτελεί δωρεά του μεγάλου έλληνα ζωγράφου στο Μουσείο και λειτουργεί ως παράρτημα του. Στεγάζεται στο κτήριο όπου έζησε επί 40 χρόνια ο καλλιτέχνης (Κριεζώτου 3) και παρουσιάζονται έργα από όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.

Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας. Περιλαμβάνονται 15.000 παλαιά παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τη Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια του ελληνισμού -από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 -καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και χώρες της Ανατολής.

Κοπτική Τέχνη. Πλουσιότατη συλλογή υφασμάτων και έργων μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, που αντιπροσωπεύουν παραγωγικούς τομείς της Αιγύπτου κατά τον 5ο και 6ο αι.

Κινεζική Τέχνη. Περιλαμβάνει πάνω από 1.300 εκθέματα (τα περισσότερα δωρεά του Γ. Ευμορφόπουλου), που εικονογραφούν τον πολιτισμό της Κίνας από την 3η χιλιετία π. Χ. ως το 19ο αιώνα (αγγεία, νεκρικά ειδώλια, πορσελάνες, μικροτεχνήματα, ημιπολύτιμοι λίθοι κ.α.).

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Στεγάζεται σε νεοκλασικό συγκρότημα των αρχών του 20ου αι., που αποτελείται από δύο κτήρια κατοικιών και βρίσκεται στην περιοχή του Κεραμεικού (βλ. σελ. --). Η συλλογή συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές παγκοσμίως, καθώς περιλαμβάνει πάνω από 8.000 εκθέματα από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Περσία και τις Ινδίες, που καλύπτουν την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης από την πρωτοϊσλαμική εποχή ως το 19ο αι.

Εκθέσεις. Κατά καιρούς, το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιεί σημαντικές εκθέσεις στο κεντρικό ή στα άλλα κτήρια του.