Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εσωτερικό του μουσείου όπου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα και φωτογραφίες
Γ. Σκουλάς
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Με τις περγαμηνές του πνεύματος

Ο Σταμάτιος Κλεάνθης (1802-1862), αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, αγόρασε και ανακαίνισε με τον συνεργάτη του μηχανικό Εδουάρδο Σάουμπερτ ένα από τα παλαιότερα και λίγα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου στην περιοχή της Πλάκας. Τμήμα της οικίας ανάγεται στους χρόνους της φραγκοκρατίας, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της είναι η επιβλητική σκεπαστή λότζα, η οποία επιτρέπει στον επισκέπτη να ατενίζει ελεύθερα όλο το ιστορικό κέντρο.  Ο Σ. Κλεάνθης συνέταξε το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης των Αθηνών το 1832 με εντολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο με την έλευση του βασιλιά Όθωνα (1833) εφαρμόστηκε εν μέρει. Ο Σ. Κλεάνθης ασχολήθηκε στη συνέχεια με τον σχεδιασμό και το χτίσιμο δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων.

Στον ίδιο χώρο, γνωστό και ως «οικία Κλεάνθους», λειτούργησε από το 1837 έως το 1841 το πρώτο πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Έτσι έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων ως το «Παλιό Πανεπιστήμιο», και η στιβαρή παρουσία του, η οποία δεσπόζει στα ριζά της Ακρόπολης, απεικονίζεται σε πολλούς πίνακες που έχουν ως θέμα την παλιά Αθήνα.

Το 1987, τον χρόνο που γιορτάστηκαν τα 150 χρόνια λειτουργίας του πρώτου ανώτατου ιδρύματος της χώρας, εγκαινιάστηκε με τη σημερινή λειτουργία του, ως Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωταρχικοί στόχοι του μουσείου είναι η συλλογή, διαφύλαξη, και ανάδειξη των ιστορικών κειμηλίων του πανεπιστημίου. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, επιστημονικά όργανα του 19ου αιώνα, πίνακες, φωτογραφίες, το σπάνιο λάβαρο του Νικόλαου Γύζη, φωτογραφίες και αναμνηστικά από την ιστορία του πανεπιστημίου. Επίσης, μέσα από την περιήγηση στο ιστορικό κτήριο και τις συλλογές του, αναδεικνύεται η προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εξέλιξη της επιστημονικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της χώρας, ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, όταν τίθενται τα θεμέλια της προσφοράς και της παραγωγής επιστημονικής γνώσης.

Ειδικά προγράμματα ξενάγησης προσφέρονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία των επισκεπτών. Οι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του μουσείου φιλοξενούν εκδηλώσεις και εκθέσεις. Το καλοκαίρι, στις πλακόστρωτες αυλές του με τις κληματαριές, στη σκιά της Ακρόπολης, κάτω από το φεγγάρι και τ’ αστέρια, το μουσείο δίνει τον καλύτερο εαυτό του: βραδιές με μουσική, ποίηση, χορό, θέατρο.