Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας
ΠΑΤΡΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τα σημαντικότερα Μουσεία της χώρας, μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο της Ακρόπολης, των Δελφών, της Δήλου, της Ολυμπίας και της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα του ευρωπαϊκού χώρου. Ο εξαιρετικά δυναμικός σχεδιασμός της έκθεσης και ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τα αντικείμενα θα κερδίσει την προσοχή σας και θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας για μάθηση.

Το εντυπωσιακό κτήριο του μουσείου βρίσκεται στην βόρεια είσοδο της πόλης επί της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών και αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής κομψότητας. Η εξωτερική του όψη, σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, γοητεύει κάθε περαστικό. Ένας σφαιρικός θόλος με επένδυση φύλλων τιτανίου δεσπόζει μέσα σε τεχνητή λίμνη, σημαίνοντας τη σχέση της πόλης των Πατρών με το υγρό στοιχείο.

Χωρίζεται σε τρεις αίθουσες με τις αντίστοιχες ενότητες να ρίχνουν φως στα ταφικά έθιμα, τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο των ανθρώπων της αρχαιότητας. Η μόνιμη έκθεση ακολουθεί τον τρόπο προβολής όλων των σύγχρονων μουσείων του κόσμου, δηλαδή πολλά από τα εκθέματα δεν βρίσκονται κλεισμένα σε προθήκες, αλλά στέκονται ελεύθερα στον χώρο. Έτσι όλοι –μικροί και μεγάλοι– μπορείτε να τα πλησιάσετε σε απόσταση αναπνοής!

Πανοραμικές διαδρομές επιτρέπουν την περιήγηση του μουσείου σε σύντομο χρόνο, ενώ παράλληλα μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας (virtual museum) σας δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους χώρους πολιτισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, οι συνεχείς προβολές σε video walls, μέσα στον εκθεσιακό χώρο, λειτουργούν συμπληρωματικά με τα εκθέματα.

Οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Το μουσείο φιλοξενεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πάτρας, της ευρύτερης περιοχής και της δυτικής Αχαΐας γενικότερα, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αρχαιότητας από το 3000 π.χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Ρωμαϊκά ψηφιδωτά, σημαντικά γλυπτά - όπως το λίθινο άγαλμα της Αθηνάς - μυκηναϊκά αγγεία και όπλα, κτερίσματα και πολλά άλλα εκθέματα σας δίνουν μια παραστατική εικόνα του δημόσιου, ιδιωτικού και θρησκευτικού βίου της αρχαίας Αχαΐας.Η έκθεση των ευρημάτων είναι οργανωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να απολαύσετε ένα βιωματικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση των ψηφιδωτών τα οποία, παρά τον μεγάλο όγκο τους, παρουσιάζονται σε κατακόρυφα επίπεδα δημιουργώντας πολύχρωμα πετάσματα ανάμεσα στα οποία διέρχεται ο επισκέπτης. Μπορείτε να τα θαυμάσετε από κοντά, όπως έχουν μεταφερθεί ολόκληρα και σε άριστη κατάσταση από τις ρωμαϊκές βίλες στις οποίες βρέθηκαν. Ολόκληροι τάφοι, σαρκοφάγοι, μέρος μιας αστικής κατοικίας ρωμαϊκών χρόνων και ένα πολυτελές ιδιωτικό λουτρό συμπληρώνουν το πανόραμα της έκθεσης.Οι θεματικές ενότητες για την υφαντική, το ψάρεμα, το κυνήγι, τη διακόσμηση κατοικίας, τις κομμώσεις και τον καλλωπισμό, τα κοσμήματα, την ενδυμασία, το παιχνίδι και τον ερωτικό βίο προσφέρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων της εποχής.

Τέλος, πριν από την αναχώρησή σας, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε αναμνηστικά αντικείμενα και εκπαιδευτικό υλικό από το εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, που λειτουργεί στον χώρο του μουσείου.

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας