Περιήγηση στο μουσείο
Το κουβάρι του χρόνου ξετυλίγεται στις αίθουσες του μουσείου αποκαλύπτοντας μοναδικά έργα τέχνης αλλά και απλά, καθημερινά αντικείμενα. Καθώς θα περιδιαβαίνετε στις 27 αίθουσες του μουσείου:
- Παρακολουθήστε την εξέλιξη της αγγειοπλαστικής και το πέρασμα από τη νεολιθική στατικότητα (νεολιθική περίοδος 7η–4η χιλιετία π.Χ.) στη μινωική πολυμορφία, καθ’ όλη την πρώιμη (3η χιλιετία π.Χ.), μέση και ύστερη εποχή του χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) – τις επονομαζόμενες ως «Προανακτορική», «Παλαιοανακτορική–Νεοανακτορική–Μετανακτορική» περιόδους, αντίστοιχα.
- Θαυμάστε τα περίφημα καμαραϊκά αγγεία, με τα υπέροχα χρώματα και θέματα, εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο, τους διπλούς πέλεκεις –ιερότατο σύμβολο της μινωικής εποχής– και το κεφάλι του ταύρου.
- Σταθείτε στο πιο διάσημο έκθεμα του μουσείου, που δεν είναι άλλο από τον Δίσκο της Φαιστού. Φτιαγμένος από πηλό με εγχάρακτα σημεία ιερογλυφικής γραφής και ιδεογραμμάτων αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.
- Γνωρίστε τις «θεές των όφεων», τις διάσημες θεές των Μινωιτών, που ορθώνονται επιβλητικά κρατώντας φίδια στα χέρια τους, ενώ φορούν την παραδοσιακή μινωική ενδυμασία.
- Μάθετε για την καθημερινή ζωή των Μινωιτών και το αγαπημένο άθλημα τους, τα Ταυροκαθάψια μέσα από την υπέροχη τοιχογραφία και τον «ταυροκαθάπτη» από ελεφαντόδοντο.
- Ανακαλύψτε τις ομοιότητες του μινωικού με τον σύγχρονο άνθρωπο μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως το Ζατρίκιο, το σκάκι της μινωικής εποχής αλλά και ελεφάντινες κτένες και τσιμπιδάκια για την περιποίηση των φρυδιών, όλα ευρήματα μινωικών νεκροπόλεων.
- Θαυμάστε τη μοναδική ομορφιά της επονομαζόμενης «Παριζιάνας» και του «Πρίγκιπα με τα κρίνα», υπέροχες τοιχογραφίες (όπως και η τοιχογραφία με τα δελφίνια), που κοσμούν τον όροφο του μουσείου αλλά και την επιβλητική απλότητα των πήλινων σαρκοφάγων.
- Διαβάστε τον Ύμνο των Κουρήτων από το ιερό του Διός Δικταίου, τον οποίο έψαλλαν νέοι, γυμνοί, χορεύοντας οργιαστικά και κρούοντας τις χάλκινες ασπίδες τους μιμούμενοι τους μυθικούς Κουρήτες, που φύλαγαν το θείο βρέφος καλύπτοντας το κλάμα του από τον πατέρα του Κρόνο με δυνατούς θορύβους χορεύοντας και χτυπώντας τις ασπίδες τους.
- Παρακολουθήστε με πόσες λεπτομέρειες αποδίδεται η παράσταση στο «Δαχτυλίδι του Μίνωα» και τις «Μέλισσες», που βρέθηκαν στα Μάλια, ένα πανέμορφο κόσμημα που αναπαριστά δύο μέλισσες που κουβαλούν μια σταγόνα μέλι στην κηρήθρα.
Με τις υπόλοιπες συλλογές του μουσείου θα μεταφερθείτε…
Αφήνοντας πίσω τον μινωικό πολιτισμό, στις επόμενες αίθουσες του 1ου ορόφου θα ταξιδέψετε στην υπομινωική και πρώιμη γεωμετρική και γεωμετρική περίοδο όπου εκτίθενται και πολλά αδημοσίευτα ευρήματα, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ στη συνέχεια περνάμε στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια.
Τέλος, η αίθουσα με τα γλυπτά είναι μεγαλόπρεπη και όμορφα στημένη. Περιλαμβάνει έργα από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο, αδημοσίευτο υλικό, αγάλματα σε υπερφυσικό μέγεθος, μία σαρκοφάγο, πορτρέτα και αγάλματα θεών και θνητών.
Τip περιήγησης: Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο μουσείο με μια περιήγηση στο σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, την Κνωσό. Αναπτύσσεται σε μια θαυμαστή περιοχή πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας, 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια. Σύμφωνα με την παράδοση, αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Με τον χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.