Χ. Κακαρούχας
ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας

Το Μουσείο της Ελευσίνας, σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο σε μιας από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, της Ελευσίνας, πασίγνωστης για τα Ελευσίνια μυστήρια που τελούνταν προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης.

Το μουσείο οικοδομήθηκε το 1889-1890 στη N.A. πλευρά της ακρόπολης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάν. Μούση, για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών του Ιερού. Το 1960 το Μουσείο ανακαινίσθηκε και εμπλουτίσθηκε με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές του Δυτικού Νεκροταφείου και του Ιερού ενώ το 1973 τοποθετήθηκαν δύο προπλάσματα με αναπαράσταση των κυριοτέρων οικοδομημάτων του Ιερού του 6ου αι. π.Χ. και του 2ου αι. π.Χ.

Εξερευνήστε τη συλλογή του μουσείου που αναπτύσσεται σε έξι αίθουσες και στον προαύλιο χώρο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Πρωτοαττικό αμφορέα (650 π.Χ.) με παράσταση της τύφλωσης του Πολύφημου στο λαιμό και του μύθου του Περσέα και της Μέδουσας στο σώμα του, το ακέφαλο άγαλμα της θεάς Δήμητρας (5ος αι. π.Χ.), από το εργαστήριο του γλύπτη Αγοράκριτου και το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.), αλλά και αγγεία και άλλα μικροευρήματα από το ιερό και τα νεκροταφεία της αρχαίας Ελευσίνας (προϊστορικά χρόνια έως την Υστερορωμαϊκή περίοδο).

Μη χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την πανάρχαια ιστορία της Ελευσίνας, της βιομηχανικής πόλης της Αττικής που βασιζόμενη τόσο στην πολιτισμική της κληρονομιά όσο και τη σύγχρονη πολιτιστική της παραγωγή, σήμερα εργάζεται πυρετωδώς για να φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.