Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Αρχαία αγάλματα (Καρυάτιδες) που αποτελούν εκθέματα στο Μουσείο της Ακρόπολης
S. Rekdal
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του λόφου βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του.

Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή. Στο ισόγειο, η «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης» φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», βρήκαν τη θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης, αλλά και τα αφιερώματα των πιστών, όπως ήταν οι Κόρες, οι ιππείς, οι γραφείς, τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, οι ανδρικές μορφές, τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα μικρά χάλκινα και πήλινα αφιερώματα.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα κορυφώνεται στο τρίτο επίπεδο, στην «Αίθουσα του Παρθενώνα». Περιμετρικά των εξωτερικών τοίχων της είναι τοποθετημένοι, για πρώτη φορά σε συνεχή σειρά, οι ανάγλυφοι λίθοι της ζωφόρου, που απεικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων. Ανάμεσα στους χαλύβδινους κίονες, που έχουν τον αριθμό των κιόνων του Παρθενώνα, αναρτήθηκαν οι μετόπες, οι πλάκες με τις ανάγλυφες, μυθολογικές παραστάσεις. Oι υπερφυσικές μορφές των δύο αετωμάτων τοποθετήθηκαν σε βάθρα στα ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό αέτωμα εικονίζει τη γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία και το δυτικό την έριδα μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.

Μετά την «Αίθουσα του Παρθενώνα», ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Ακολουθούν περίοπτα γλυπτά της κλασικής εποχής, αντίγραφα των αυτοκρατορικών χρόνων, αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., ανάγλυφα βάθρα αγαλμάτων και πορτραίτα και, ως επίλογος, επιλεγμένα έργα του τέλους της αρχαιότητας και των αρχών της βυζαντινής περιόδου.

Εσωτερική αποψη του Μουσείου

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου θα εμπλουτιστεί με τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης των Αθηνών, που αποκαλύφθηκαν στο χώρο κατασκευής του. Η αρχαιολογική ανασκαφή σήμερα είναι ορατή από μεγάλα ανοίγματα και κάτω από γυάλινα δάπεδα του Μουσείου, σύντομα όμως οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν ανάμεσα στα κατάλοιπα της αρχαίας αυτής αθηναϊκής συνοικίας.


Extra tips:

Μια Μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περάσουν ευχάριστα μια ολόκληρη μέρα στους χώρους του, μέσα από αρχαιολογικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια, παρακολούθηση συντήρησης γλυπτών, θεματικές παρουσιάσεις εκθεμάτων, άνετο αναγνωστήριο με θέα τον Παρθενώνα κ.α.

Τρισδιάστατες Προβολές
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, το Μουσείο Ακρόπολης καλωσορίζει τους επισκέπτες
στην Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τα μνημεία της Ακρόπολης μέσα από τρισδιάστατες προβολές.

© Θ. Γραβάνης

© Stian Rekdal

© Stian Rekdal

© Α. Γκόλτσος

© Α. Γκόλτσος

© Π. Μεράκος

© Γ. Βιτσαρόπουλος

© Γ. Βιτσαρόπουλος

© Γ. Βιτσαρόπουλος

© Γ. Βιτσαρόπουλος

Οικογενειακά Παιχνίδια
Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της, μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της μέσα στους εκθεσιακούς χώρους.

Καφέ και Εστιατόριο
Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργεί καφέ που το γυάλινο δάπεδό του επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί εστιατόριο με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη.

Εξερευνήστε ψηφιακά το Μουσείο Ακρόπολης!
Περιηγηθείτε πανοραμικά στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων και στην Αίθουσα του Παρθενώνα, χρησιμοποιώντας την ειδική τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου. Ανακαλύψτε και δείτε με εξαιρετική λεπτομέρεια επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου μέσω της εφαρμογής Google Art Project.

Σχολικές Επισκέψεις

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου έχουν σαν στόχο τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και με τους χώρους του Μουσείου.

Εποπτικό Υλικό
Ενημερωθείτε για το διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό, όπως«Τα γλυπτά του Παρθενώνα», τις ψηφιακές εφαρμογές «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης», και "Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο" , τα Εκπαιδευτικά Έντυπα και Μουσειοσκευές.

Ώρες λειτουργίας

Χειμερινή Περίοδος (1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου)
Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 4:30 μ.μ.)
Παρασκευή 9:00 π.μ. - 10:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο/Κυριακή 9:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)


Θερινή Περίοδος (1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου)
Δευτέρα 8:00 π.μ. - 4:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 3:30 μ.μ.)
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)
Παρασκευή 8:00 π.μ. - 10:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.)
Σάββατο/Κυριακή 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. (ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.)

Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαϊου, 25 και 26 Δεκεμβρίου

Μειωμένο ωράριο Χριστουγέννων: Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Μειωμένο ωράριο Πάσχα: Την Μεγάλη Παρασκευή, το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Εκτεταμένο ωράριο: Κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί έως τα μεσάνυχτα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009.