Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μίλητος
ΑΘΗΝΑ

Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου

Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, εκεί που ο αττικός ουρανός συναντά το Αιγαίο πέλαγος, στέκεται περήφανος, ο ναός του Ποσειδώνα, του μυθικού θεού της θάλασσας. Σκαρφαλωμένος στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου του Σουνίου, θα σας ψιθυρίσει τους μύθους και την ιστορία του από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας…

Ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία

Θα σας πει για το καράβι του βασιλιά Μενέλαου που σταμάτησε στο Σούνιο γυρνώντας από την Τροία, για τον άτυχο Αιγαία που έπεσε στη θάλασσα, χαρίζοντάς της το όνομά του, αλλά και για τους ανθρώπους που έχτισαν το ναό από ντόπιο μάρμαρο για να τιμήσουν το θαλασσινό θεό και να φυλάξουν τα κέρδη από τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου.

Τα μυστικά του αρχιτέκτονα

Ο μυστηριώδης αρχιτέκτονας, πιθανότατα ο ίδιος που έχτισε το Θησείο στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, στόλισε το ναό με γλυπτά από παριανό μάρμαρο που απεικόνιζαν τους άθλους του Θησέα, καθώς και μάχες με Κενταύρους και Γίγαντες. Όσα έχουν σωθεί βρίσκονται στο Μουσείο του Λαυρίου, ενώ οι εντυπωσιακοί κούροι που δέσποζαν κάποτε στον περίβολο του ναού, φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Παρατηρείστε τους δωρικούς κίονες, μετρήστε τις ραβδώσεις τους και θα ανακαλύψετε ότι είναι λιγότερες από των άλλων ναών της εποχής (μέσα του 5ου αι. π.Χ.) -μια ιδιαιτερότητα που συναντάται και σε άλλους παραθαλάσσιους ναούς της αρχαιότητας, όπως στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα κ.α.

Τι να κάνετε;

Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια αναζωογονητική βουτιά στη μικρή παραλία, που βρίσκεται στη «σκιά» του ναού του Ποσειδώνα ή σε κάποια από τις γειτονικές παραλίες, στα Λεγρενά ή στο Λαύριο!
Γευτείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα ταβερνάκια της περιοχής.
Απολαύστε με το ταίρι σας ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Αττικής με φόντο τον αρχαίο ναό και θέα στη γαλάζια θάλασσα!

Πώς να φτάσετε;

Το Σούνιο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, στο τέλος της αθηναϊκής ριβιέρας, απέχοντας από την Αθήνα 69 χλμ. Μπορείτε να φτάσετε με υπεραστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ) από την πλατεία Αιγύπτου (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια) ή με αυτοκίνητο οδηγώντας κατά μήκος του παραθαλάσσιου μετώπου της Αθήνας και της Αττικής (Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Λεγρενά κ.λπ.) κι απολαμβάνοντας παράλληλα την υπέροχη θέα της θάλασσας και των νησιών του Σαρωνικού Κόλπου.