Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΒΕΡΟΙΑ

Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών

Γνωριμία με το Αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων

Στον νότιο μακεδονικό κάμπο, 80 χλμ. νοτιοανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, στις υπώρειες των Πιερίων Ορέων, έγινε το 1977 μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών. Ήρθε στο φως η πόλη των αρχαίων Αιγών, η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Ο πλούτος των ευρημάτων είναι ανυπολόγιστος και σπάνιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, με αποτέλεσμα η επικράτεια των μακεδόνων βασιλέων, ο τόπος του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, της Ευρυδίκης και της Ολυμπιάδας, να ανακηρυχθεί το 1996 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Οι αιώνες δημιουργούν τη Βεργίνα

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν εγκατάσταση στην περιοχή της Βεργίνας ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο εύφορος κάμπος, τα πολλά νερά και η φυσική οχύρωση αποτέλεσαν ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία μιας εύρωστης πόλης. Το όνομα «Αιγές» απηχεί τον πλούτο της περιοχής, μιας και σημαίνει «τόπος με πολλά κοπάδια». Κατά την εποχή του σιδήρου, από τον 11ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., ο ευρύτερος χώρος των Αιγών αποτέλεσε μεγάλο οικιστικό κέντρο. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σπουδαίους οικισμούς αλλά και χώρους ταφής, που με το μέγεθός τους δηλώνουν την ευάριθμη παρουσία των ανθρώπων. Χειροτεχνήματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και πλούσια κοσμήματα αποτυπώνουν ανάγλυφα την ευμάρεια και τη σημασία της περιοχής.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ως εξέχοντες οικιστές της πόλης το ευγενές γένος των Τημενιδών, με καταγωγή από το Άργος, οι οποίοι έλκουν τη γενεαλογία τους από τον ίδιο τον Ηρακλή. Με τον Περδίκα τον Α΄, απόγονο του Τήμενου, οι Αιγές γίνονται έδρα της μακεδονικής δυναστείας και ένα από τα ισχυρότερα κέντρα του αρχαίου κόσμου. Τα χρυσά κτερίσματα της νεκρόπολης, με την αφάνταστη ομορφιά τους, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ακμής, της σπουδαιότητας και της ιστορικής διάρκειας των Αιγών. Για τρεις ολόκληρους αιώνες, μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. θα αποτελέσουν το πνευματικό, καλλιτεχνικό και διοικητικό κέντρο της Μακεδονίας, πριν παραδώσουν τα πρωτεία στην Πέλλα.


Η ζωντανή ιστορία

Ο ταξιδιώτης που έχει την ευκαιρία να βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών θα μείνει εκστατικός μπροστά στο μεγαλείο της μακεδονικής δυναστείας. Οι βασιλικοί τάφοι, το νεκροταφείο των τύμβων με τα άφθονα κτερίσματα της εποχής του σιδήρου, το Ανάκτορο, το Θέατρο, το ιερό της Εύκλειας, η Ακρόπολη και το τείχος της πόλης, αποτελούν τη ζώσα ιστορία της μακεδονικής γης.

Χρυσελεφάντινες κλίνες, λεπταίσθητες τοιχογραφίες, χρυσές λάρνακες απερίγραπτης ωραιότητας, ηγεμονικά όπλα, ανάγλυφα από ελεφαντοστό σμιλεμένα με τέχνη, όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, μαρτυρούν το κλέος, τη δύναμη και τη σημασία της δυναστείας η οποία, με την καθοδήγηση του Αλέξανδρου, διαπεραιώθηκε στα πέρατα της οικουμένης.

Ένα ταξίδι στη Βεργίνα είναι ένα ταξίδι στο φως. Σε αυτό το φως, που με τόση δύναμη εξακτινώνεται από το χρυσό αστέρι της Βεργίνας, το έμβλημα του λαμπρού μακεδονικού πολιτισμού.