Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΛΕΡΟΣ

Καταδύσεις στα κρυστάλλινα νερά της Λέρου

Στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στην Κάλυμνο και τους Λειψούς βρίσκεται ένας γαλήνιος τόπος με χαλαρούς ρυθμούς, που κρύβει ένα ταραχώδες όσο και συναρπαστικό παρελθόν. Η Λέρος, το νησί με τα περισσότερα πολεμικά ναυάγια στον κόσμο, μετά τη Νορμανδία, κρύβει στον βυθό της πολυάριθμα κουφάρια πολεμικών πλοίων και σκελετούς μαχητικών αεροσκαφών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι τα απολιθώματα μιας σκοτεινής περιόδου της ανθρωπότητας που στέκουν ως μάρτυρες των σφοδρών μαχών για την κυριαρχία του Αιγαίου, πίσω στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '40.

Το γραφικό ελληνικό νησί τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού, χάρη στον πλούτο των ιδιότυπων αυτών εκθεμάτων, κερδίζοντας μάλιστα και μια τιμητική αναφορά στο έγκριτο γερμανικό ταξιδιωτικό περιοδικό «Tauchen Magazin», ως η “Μέκκα των Ναυαγίων”.


Ένα ελεύθερο για όλους μουσείο στον βυθό της θάλασσας

Πώς βρέθηκαν όμως στη Λέρο τόσα πολεμικά ναυάγια;
Η απάντηση βρίσκεται στα γεγονότα του φθινοπώρου του ‘43. Τότε οι γερμανικές δυνάμεις, που κατείχαν ήδη τη Ρόδο και την Κω, αποφάσισαν να καταλάβουν και τη Λέρο, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Συμμάχων. Το νησί κατελήφθη έπειτα από μάχη 4 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας βομβαρδίστηκε, αφήνοντας πίσω πλήθος ναυαγίων που βρίσκονται διασκορπισμένα στον βυθό του καθιστώντας το πόλο έλξης για τους φίλους των καταδύσεων.


Ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα μάθημα παγκόσμιας ιστορίας

Από τα 9 συνολικά επισκέψιμα ναυάγια στα Δωδεκάνησα, τα 8 βρίσκονται στα νερά της Λέρου, και ένα εντοπίζεται στη γειτονική Τέλενδο. Ας τα γνωρίσουμε:

• Αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα»
Βυθίστηκε την 26η Σεπτεμβρίου 1943 στο Λακκί της Λέρου, κατόπιν αεροπορικής επιδρομής της Luftwaffe. Πρόκειται για πολεμικό πλοίο που εντοπίζεται σε βάθος 40 μ.

• Γερμανικό αποβατικό τύπου «Η»
Βυθίστηκε στις 12 Νοεμβρίου 1943, στα βορειοανατολικά της βραχονησίδας Στρογγυλή στη Λέρο, κατόπιν κανονιοβολισμού από την πυροβολαρχία PL 888 του υψώματος Μπλεφούτι. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 12 ως 20μ.

• Γερμανικό αεροσκάφος Junkers 52
Κατέπεσε από συμμαχικά πυρά στις 13 Νοεμβρίου 1943. Είναι τρικινητήριο με μήκος ατράκτου 18,90 μέτρα και άνοιγμα φτερών 29 μέτρα. Το αεροπλάνο μετέφερε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και χτυπήθηκε μετά τη ρίψη τους στο ύψωμα Ράχης. Προσθαλασσώθηκε βορειοανατολικά της Λέρου και κείτεται σε βάθος 51 μ.

• Γερμανικό αεροσκάφος Arado Ar 196
Βρίσκεται ανατολικά του ακρωτηρίου Μαύρος Κάβος και μεταφέρθηκε στο σημείο παρασυρόμενο από δίχτυα αλιευτικού σκάφους. Πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο οι δύτες μπορούν να θαυμάσουν σε βάθος 20 μ.

• Γερμανικό αεροσκάφος Heinkel 111
Βρίσκεται βυθισμένο βορειοδυτικά του κόλπου Μπλεφούτι. Μεταφέρθηκε παρασυρόμενο από δίχτυα αλιευτικού σκάφους και εντοπίζεται σε βάθος 16 μ.

• Φορτηγό πλοίο
Βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο 1943, από τορπίλη γερμανικού αεροσκάφους στον όρμο «Παρθένι», βόρεια της Λέρου. Κείτεται σε βάθος 43 μ., βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Κοραή.

• Ιταλική φορτηγίδα
Πρόκειται για σκάφος καθέλκυσης μεταλλικού ανθυποβρυχιακού δικτύου προστασίας του λιμένα Λακκίου. Βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 1943 και βρίσκεται σε βάθος 41 μ.

• Αμερικάνικο αποβατηγό
Τα στοιχεία ταυτοποίησής του δεν είναι γνωστά, ούτε και οι συνθήκες βύθισής του στην περιοχή του Λακκίου. Είναι αμερικανικής κατασκευής και προφανώς αποτελεί τμήμα της βοήθειας του δόγματος Τρούμαν στη μεταπολεμική Ελλάδα. Εντοπίζεται σε βάθος 40 μ.

Καταδύσεις για όλους

Στην πρωτεύουσα του νησιού, την Αγία Μαρίνα, λειτουργεί καταδυτικό κέντρο όπου παραδίδονται μαθήματα για αυτόνομες καταδύσεις, εκπαίδευση στον απαραίτητο εξοπλισμό και τη λειτουργία του, καθώς και ασκήσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην πράξη σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, στα ρηχά. Έτσι ακόμα και κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την κατάδυση μπορεί να αντιληφθεί σταδιακά τις τεχνικές για μια άρτια κίνηση μέσα στη θάλασσα, με τη χρήση αυτόνομης συσκευής αέρα. Η όλη διαδικασία διαρκεί 2,5 ώρες, στο τέλος της οποίας ο εκπαιδευόμενος, αν νιώσει έτοιμος και σίγουρος, μπορεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του εποπτευόμενη κατάδυση.

Σε αυτή εκτός από μια μοναδική ματιά στον ιστορικό θησαυρό που κρύβεται στον βυθό της Λέρου, θα μπορέσει να θαυμάσει θαλάσσια πλάσματα, όπως φώκιες, φυσητήρες φάλαινες, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες, καθώς και λιβάδια Ποσειδωνίας (το χορτάρι της θάλασσας), κοράλλια, αλλά και πολυάριθμες σπηλιές. Η διάρκεια της κατάδυσης κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 λεπτών.

Μια εμπειρία που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας.