Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γ. Ζαρζώνης
ΓΡΕΒΕΝΑ

Δραστηριότητες στα Γρεβενά

Για σκι, ράφτινγκ, πεζοπορία και αγωνιστική ποδηλασία

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας αποτελεί, τον πυρήνα των χειμερινών δραστηριοτήτων στα Γρεβενά. Βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Πίνδου, στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Βασιλίτσα, που φτάνει σε υψόμετρο 2.249 μέτρων, αλλά και του διπλανού όρους της Γομάρας. Απέχει από την πόλη των Γρεβενών 42 χλμ., διαθέτει επτά αναβατήρες και πίστες που συνολικά φτάνουν τα 20 χιλιόμετρα, ενώ υποδέχεται περίπου 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι πίστες του, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, προσφέρονται για έλκηθρο, snowboard και κλασικό σκι, ενώ τα γύρω χωριά, με αρκετούς ξενώνες και ταβέρνες, εξασφαλίζουν το φαγητό και τη διαμονή των επισκεπτών.

Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί το Vasilitsa Mountain Bike Park, που αποτελείται από δύο ποδηλατικά μονοπάτια. Το πρώτο μονοπάτι είναι υψηλής δυσκολίας, έχει μήκος 2.200 μ., υψομετρική διαφορά 473 μ. και πρόκειται για μια αγωνιστική διαδρομή κατάβασης, η οποία ονομάζεται Katsmalosi DH track, Έχοντας γρήγορα και τεχνικά κομμάτια, είναι ιδανική για προπόνηση αλλά και διεξαγωγή αγώνων. Η δεύτερη διαδρομή είναι το Κόκκινο μονοπάτι, με μήκος 1.500 μ. και υψομετρική διαφορά 183 μ. Πρόκειται για το πρώτο ποδηλατικό trail που φιλοξένησε αγώνες, ενώ σήμερα με μικρές αλλαγές υπόσχεται να διασκεδάσει αναβάτες με ποδήλατα enduro και λιγότερο έμπειρους DH αναβάτες.

Οι φίλοι της πεζοπορίας και της ορειβασίας έχουν πολλές ευκαιρίες να περπατήσουν σε πανέμορφα τοπία, όπως αυτό της Βάλια Κάλντα ή να ανέβουν σε βουνοκορφές. Ο Χιονοδρομικός-Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών και ο αντίστοιχος της Δεσκάτης οργανώνουν ανάλογες εξορμήσεις, ενώ πληροφορίες ειδικά για τη Βάλια Κάλντα, μπορεί να πάρει κανείς από το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, στους Μαυραναίους. Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, η πρόσβαση στους χωμάτινους δρόμους της Βάλια Κάλντα γίνεται μόνο με 4X4 και με ιδιαίτερη προσοχή για νεροφαγώματα και χειμάρρους.

Η περιοχή προσφέρεται και για δραστηριότητες όπως rafting, canoe-kayak, ιππασία, τοξοβολία, τις οποίες οργανώνουν τοπικά τουριστικά γραφεία.

© Ν. Μάστορας

© Ν. Μάστορας

© Γ. Ζαρζώνης

© Γ. Ζαρζώνης