Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αιγαιοπελαγίτικη Κουζίνα

Η κουζίνα των όμορφων νησιών του Αιγαίου έχει να περηφανεύεται για ασύγκριτης νοστιμιάς και ποιότητας γεύσεις. Μια κουζίνα με κοινό παρονομαστή τον ενιαίο πολιτισμό, την πέτρινη, άνυδρη γη, νοτισμένη με την αρμύρα της θάλασσας, ηλιοκαμένη κι ανεμοδαρμένη. Η ιστορία των νησιών μακρόχρονη και πλούσια των οποίων οι μετακινήσεις πληθυσμών άνοιξαν νέους ορίζοντες στην γαστρονομική παράδοση.

Στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας των Κυκλάδων αποτελεί η μαγειρική, η οποία έχει τις συντεταγμένες της την θάλασσα, τη λιγοστή γη, την ισορροπία, το μέτρο, την αυθεντικότητα και την ελληνικότητα, με βαθιές ρίζες στην κουλτούρα και τον σπουδαίο πολιτισμό του τόπου  – εμπλουτισμένη όμως και με κοσμοπολίτικα στοιχεία.

Βασίζεται σε μια κεντρική ραχοκοκαλιά που συντίθεται από φρέσκα και ασύγκριτης νοστιμιάς πελαγίσια θαλασσινά, ντόπια κρέατα από εκλεκτές ράτσες και λαχανικά από μοναδικές ποικιλίες, εύγευστα, άνυδρα και μπολιασμένα με άφθονο ήλιο.

Προϊόντα ιδιαίτερα, κρασιά ονομαστά, πιάτα μοναδικά με μικρές παραλλαγές από νησί σε νησί αποτελούν κορμό μιας ζώσας παράδοσης στα κυκλαδίτικα σπίτια. Τα πανηγύρια, οι γιορτές, αναδεικνύουν, ιδιαίτερα γαστρονομικά στοιχεία και γευστικές συνήθειες.

Αν και ο τουρισμός χτύπησε την πόρτα νωρίς, το στοίχημα σήμερα είναι η διατήρηση της ταυτότητας και της φυσικής ομορφιάς των νησιών. Η γευστική εμπειρία στον επισκέπτη της γαστρονομίας περικλείει την επίγευση του «διαφορετικού», τη «μύηση» σε έναν άγνωστο τρόπο ζωής. Μέσα από συνταγές και πατροπαράδοτες μαγειρικές αλχημείες , η τουριστική εμπειρία περιέχει, πλέον, πινελιές από τον τρόπο ζωής των ντόπιων και αποκτά μια νέα, διαφοροποιημένη διάσταση.

AEGEAN CUISINE IN CYCLADES | CYCLADES CHAMBER OF COMMERCE | www.e-kyklades.gr