5 MIN
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνέντευξη με τον δημιουργό της Μελισσάνθης
Πείτε μας για την ταινία “Μελισσάνθη”.
Γ. Δημητρόπουλος: Η ταινία “Μελισσάνθη” είναι μια μυθοπλασία της αρχαίας νύμφης Μελισσάνθη σε μια αλληγορική εκδοχή με σκοπό να προβάλει την εξαιρετική βιοποικιλότητα της Ελλάδας, και την προστασία της. Είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης όπως μας διηγούνται αρχαίοι μύθοι και θρύλοι, υπενθυμίζοντας μας ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας για χιλιάδες χρόνια. Η κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους γυρίστηκε εξολοκλήρου στην πανέμορφη Κεφαλονιά και δημιουργήθηκε με αφορμή την κλιματική αλλαγή και με γνώμονα την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την βιοποικιλότητα.
Ποια ήταν η ιδέα σας για την δημιουργία της ταινίας;
Γ. Δημητρόπουλος: Η κινηματογραφική ποίηση βασισμένη στη μυθοπλασία είναι κάτι που με προσελκύει ιδιαίτερα. Προσπαθώ να περάσω διακριτικά μηνύματα με έναν αλληγορικό τρόπο που όχι μόνον δεν κουράζει τον θεατή αλλά τον απορροφά, τον ταξιδεύει και τον γεμίζει σκέψεις. Ο στόχος της ταινίας είναι να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος, και να συνειδητοποιήσει με ειλικρίνεια και απλότητα τα όποια μηνύματα ή να σχηματίσει με τον δικό του τρόπο τα δικά του συμπεράσματα. Ο θεατής έχει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα ντοκιμαντέρ, και είναι πρόκληση για έναν σκηνοθέτη να κρατήσει την σωστή ισορροπία μεταξύ εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού περιεχομένου σε σχέση με την διασκέδαση.
Έχετε δημιουργήσει άλλες ταινίες παρόμοιου περιεχομένου;
Γ. Δημητρόπουλος: Η ταινία “Μελισσάνθη” είναι μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ “Biodiversity in Crisis” (Η Βιοποικιλότητά σε Κρίση). Ο πιλότος της σειράς ήταν η ταινία “Έρση” με γυρίσματα στην λίμνη Πλαστήρα. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ένα εντυπωσιακό πάντρεμα ανθρώπινης παρέμβασης με την φύση το οποίο όχι μόνο δεν έχει αφαιρέσει, αλλά έχει προσθέσει στην περιοχή και έχει δημιουργηθεί κάτι πολύ όμορφο. Η ταινία βασίζεται σε μυθοπλασία από τοπικούς μύθους και θρύλους με το σήμερα.
Ποιοι συμμετέχουν στην ταινία;
Γ. Δημητρόπουλος: Ο μύθος της Μελισσάνθης ξεδιπλώνεται με την υπέροχη μυθοπλασία του Γιώργου Γεροντόπουλου μέσα από αλληγορίες σχετικά με την εξαφάνιση των Μελισσών και την ανάγκη διάσωσης τους. Στον ρόλο της Μελισσάνθης της Sabine Crossen με την θαυμάσια φωνή της.
Ποια είναι τα μηνύματα της ταινίας;
Γ. Δημητρόπουλος: Βασικός άξονας της ταινίας αποτελεί, το πως καταφέρανε οι πρόγονοί μας δυο και τρεις χιλιάδες χρόνια πριν να ζουν αρμονικά με την φύση. Ενώ είμαστε τεχνολογικά πολύ πιο άρτιοι, πολύ πιο προχωρημένοι, έχουμε ξεχάσει την ιστορία μας, έχουμε χάσει αυτή την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
Η Μελισσάνθη, η νύμφη που προστατεύει τους ανθούς, τα λουλούδια και τις μέλισσες, είχε μια αγάπη. Ο Πάνας την αποπλάνησε και τον ερωτεύτηκε... Στην αλληγορία αυτή ο Πάνας είμαστε εμείς σήμερα. Η τεχνολογία, ο θόρυβος, ο καταναλωτισμός, η ασύστολη μόλυνση του περιβάλλοντος και η ρύπανση.
Αυτό έχει να κάνει με τον πληθυσμό των μελισσών, που έτσι έχει μειωθεί σημαντικά σε όλο το πλανήτη, ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα. Οι μέλισσες είναι αυτές που επικονιάζουν και συμβάλλουν σημαντικά στην συντήρηση μιας υγειούς τροφικής αλυσίδας. Η επικονίαση των μελισσών επιτρέπει την αναπαραγωγή φυτών με τα οποία τρέφονται δισεκατομμύρια όντα. Μέσα από την ταινία και τις αλληγορίες της παρουσιάζουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Η Μελισσάνθη που για αιώνες θεωρούσαν ότι πήδηξε στα νερά της λίμνης Μελισσάνης και απεβίωσε, στην πραγματικότητα ήταν ζωντανή, κοιμόταν στο βάθος του πυθμένα της λίμνης και ξανά αναδύθηκε από τα νερά για να πάει να βρει τις αγαπημένες τις μέλισσες.
Το τελικό μήνυμα αυτής της ταινίας είναι ότι υπάρχει ελπίδα και υπάρχουν λύσεις εάν το θελήσουμε. Είναι στο χέρι μας, όμως σαν άνθρωποι να μαθαίνουμε από το παρελθόν και να επαναφέρουμε αυτή την ισορροπία που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.
Έχει συμμετάσχει η ταινία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ;
Γ. Δημητρόπουλος: Η ταινία “Μελισσάνθη” συμμετείχε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και τιμήθηκε με δώδεκα βραβεία συνολικά. Η ταινία επίσης απέσπασε καλές κριτικές από φεστιβάλ τα οποία ειδικεύονται στη φύση και το περιβάλλον. Πρόκειται για διοργανώσεις θεματικές, πιο απαιτητικές και αυτό ως δημιουργό μου δίνει την ώθηση να συνεχίσω με νέες ταινίες που να αναδεικνύουν τις σπάνιες ομορφιές της Ελλάδας και την ιστορία της.
Μετά την συμμετοχή της ταινίας σε διάφορα φεστιβάλ δεχτήκαμε πολλές ερωτήσεις για την Κεφαλονιά, την Ελλάδα και τους μύθους της. Η ομάδα μας συνειδητοποίησε ότι οι θεατές βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας πανέμορφος προορισμός, αλλά και ένας τόπος με ιστορία και κουλτούρα που πάει βαθιά πίσω στους αιώνες.
Η ταινία έχει έναν ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θα μπορούσε να προβληθεί σε σχολεία;
Γ. Δημητρόπουλος: Μας έχουν ζητήσει να προβληθεί η ταινία σε διάφορα σχολεία. Τους ενδιαφέρει η προβολή της επειδή είναι μικρή σε διάρκεια, έχει κάτι το αθώο, το αληθινό και περνάει ένα σημαντικό μήνυμα και είναι κατάλληλη για παιδιά μικρής ηλικίας. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι έτσι γίνεται διάδοση του μηνύματος σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητάς του πλανήτη μας.
Ποια είναι τα σχέδιά σας με την παραγωγή νέων ντοκιμαντέρ;
Γ. Δημητρόπουλος: Με την ομάδα μου συνεχίζουμε την παραγωγή ντοκιμαντέρ σε διάφορα θεματικά πεδία σε σχέση με οικολογία, τεχνολογία, και επιστήμη, καθώς επίσης και την παραγωγή δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ (docudrama) με ιστορικό περιεχόμενο.