Απέναντι ή Δίπλα;
Συνέντευξη του Visit Greece με τους φωτογράφους Δημήτρη, Πέτρο και Κωνσταντίνο Σοφικίτη με αφορμή της έκθεση "Απέναντι ή Δίπλα" που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρούσίου Σ. Λούης από τις 13 Απριλίου έως τις 13 Μαϊου 2022.
1) Πώς εμπνευστήκατε τη δημιουργία της συγκεκριμένης θεματικής έκθεσης; Υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από αυτό; Τι σημαίνουν οι λέξεις Απέναντι ή Δίπλα;
Προέκυψε μέσα στα χρόνια. Η αρχή έγινε με τον πατέρας μας και την ενότητα «Ονείρεμα», η δημιουργία της οποίας ξεκίνησε τον χειμώνα του 1999 και ολοκληρώθηκε τον χειμώνα του 2000. Μέσα στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν επισκεπτόμασταν την Κερκίνη αρκετά συχνά και με διάφορες αφορμές, όπως τα γυρίσματα της ταινίας του Θ. Αγγελοπουλου «Το Λιβάδι που δακρύζει», στη διάρκεια των οποίων είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε πολλές φορές πίσω από τις κάμερες. Τον Ιανουάριο του 2019, πληροφορηθήκαμε από αγαπημένους ανθρώπους στην περιοχή, πως η Λίμνη πάγωσε και η ευρύτερη περιοχή γύρω και μέσα σε αυτή γέμισε με πολύ χιόνι, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 15 με 20 χρόνια. Αυτή ήταν η αφορμή για μια ακόμα επίσκεψη, στην οποία όμως μας γεννήθηκε η επιθυμία να δημιουργήσουμε εγώ και ο Κωνσταντίνος την δική μας ξεχωριστή ενότητα. Η έμπνευση για τον καθένα μας θα έλεγα ότι ήρθε βιωματικά.
Όταν βρεθήκαμε στην λίμνη και την αντικρίσαμε τόσο διαφορετική, μας οδήγησε η ίδια στα ξεχωριστά δημιουργικά μονοπάτια που ακολούθησε ο καθένας μας. Στην δίκη μου ενότητα με το μπαλόνι (Πέτρος), αντανακλάται ένας ταξιδιώτης, ο οποίος καλείται προς ένα αέναο ταξίδι με πολλές δυσκολίες, που όμως πάντα βρίσκει τον τρόπο να τις προσπερνά και να συνεχίζει. Σύντροφος του ένα κόκκινο μπαλόνι το οποίο λειτουργεί σαν καθρέφτης των παιδικών αναμνήσεων. Ένας σύντροφος που τον καλεί να επιστρέψει σε αυτή την ηλικία, που όλα ήταν πιο απλά και ήρεμα, για να καταφέρει να επιλέξει με ψυχραιμία τα επόμενα βήματά του και να συνεχίσει το ταξίδι του παρά τις δύσκολες στιγμές και τους σκοπέλους.
Η ενότητα του Κωνσταντίνου, με τις εναέριες λήψεις, θα μπορούσε να πει κανείς ότι καθρεφτίζει την πολυπλοκότητα του εσωτερικού ενός ανθρώπου. Την πολυπλοκότητα των νευρώνων του εγκεφάλου , τις άπειρες απολήξεις του νευρικού συστήματος, την μήτρα της γυναίκας κ.ο.κ. Στις φωτογραφίες του αντανακλάται, θα έλεγε κανείς, η εσωτερικότητα του καλλιτέχνη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και γενικότερα ο χαοτικός ψυχισμός του ανθρώπου, όπως τον βιώνει ο καλλιτέχνης.
Για τον πατέρα μας, όπως ο ίδιος μας έχει αναφέρει, το Ονείρεμα είναι «μια ιστορία έρωτα και μια προσπάθεια εσωτερικής αναζήτησης του απόλυτου ταξιδιού. Σχεδόν μοναχική πορεία. Οι κώδικες επικοινωνίας είναι παρελθόν για τους πρωταγωνιστές, ίσως δεν τους χρειάστηκαν ποτέ. Συναντιόνται και ταξιδεύουν στα όνειρα τους. Μαζί και μόνοι, ίσως και να βρεθούν κάποτε μαζί…».
Απέναντι ή Δίπλα είναι ένας ποιητικός τίτλος, που μας την πρότεινε η κειμενογράφος Χριστίνα Κυπαρισσά, που μελέτησε και παρατήρησε όλες τις φωτογραφικές ενότητες και την σχέση μας ως πατέρας και γιοί, ως αδέλφια, ως παιδιά, ως συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ζωής και της καλλιτεχνικής αναζήτησης και πώς αυτή μεταλλάσσεται, εξελίσσεται και διαμορφώνεται μέσα στον χρόνο.
2) Τι σας οδήγησε ώστε να επιλέξετε τη λίμνη Κερκίνη και τι σας ενέπνευσε ώστε να δημιουργήσετε το ξεχωριστό αυτό βίντεο; Τι σημαίνει η Λίμνη Κερκίνη για τον καθένα ξεχωριστά;
Θα λέγαμε η μακροχρόνια σχέση μας με τον συγκεκριμένο τόπο και τους ανθρώπους του. Ένας τόπος που σε κάθε επίσκεψη του, η χαρά της ανακάλυψης είναι εκεί και μας προσμένει! Το βίντεο αυτό ουσιαστικά προέκυψε από όλες τις φορές που επισκεφθήκαμε την Λίμνη. Το υλικό ήταν τόσο όμορφο και τόσο γεμάτο, που με κάποιο τρόπο έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε!
Η Λίμνη Κερκίνη σημαίνει ταξίδι για τον Πέτρο, αναζήτηση για τον Κωνσταντίνο, ανάμνηση για τον Δημήτρη.
3) Από την έκθεση, διακρίνει ο θεατής ότι ο καθένας σας, έχει το δικό του ύφος, έχει διαλέξει άλλο δρόμο. Αν χρειαζόταν να χαρακτηρίσετε με λίγες λέξεις αυτό το δρόμο, ποιές θα ήταν αυτές;
Υπάρχει ένα κοινό γνώρισμα και στις τρεις ενότητές και αυτό είναι ένας εσωτερικός διάλογος που ξεκινάει ο καθένας μας με το μέσα του. Το αποτέλεσμα αυτού αποτυπώνεται και στο φωτογραφικό χαρτί.
4) Γιατί θα επιλέγατε Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα για φωτογράφιση;
Για μας η Ελλάδα είναι κέντρο αναφοράς. Έχοντας ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχουμε διαπιστώσει ότι η χώρα μας έχει μία τεράστια ποικιλία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Όπου και αν βρεθούμε πάντα επιθυμούμε να επιστρέφουμε στον τόπο μας. Και για εμάς η λέξη τόπος δεν προσδιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πόλη ή χωριό, αλλά σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Φυσικά ποτέ δεν λέμε όχι σε κάποια καινούρια πρόκληση. Το ταξίδι για τον άνθρωπο πρέπει να είναι αυτοσκοπός γιατί μέσα από αυτό μπορεί να «σπάσει» πολλά στερεότυπα.
5) Σε ποιό μέρος της Ελλάδας θα θέλατε να γίνει η επόμενη φωτογράφισή σας;
Δημήτρης: Oπουδήποτε!
Πέτρος: Σίγουρα Ικαρια
Κωνσταντίνος: Πραγματοποιείται ήδη στα όλα τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου!
6) Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους φωτογράφους που θα ήθελαν να φωτογραφίσουν την Ελλάδα;
Όποιον τόπο θέλουν να φωτογραφίσουν, να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Να τον ανακαλύψουν περπατώντας τον!