Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
5 MIN
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ERSIS - Environment Nature Documentary

Συνέντευξη με τον Γ. Δημητρόπουλο: Αναλύοντας την μαγεία της λίμνης Έρσης.

1)Πώς εμπνευστήκατε τη δημιουργία αυτού του 
video; Υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από αυτό; 

Η τελευταία μου ταινία είναι ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο "Ersis" και είναι αφιερωμένη στο μεγαλείο και την ομορφιά της φύσης όπως μας διηγούνται αρχαίοι μύθοι και θρύλοι, υπενθυμίζοντας μας ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας για χιλιάδες χρόνια.

 

2)Τι σας οδήγησε ώστε να επιλέξετε τη λίμνη Πλαστήρα και τι σας ενέπνευσε ώστε να δημιουργήσετε το ξεχωριστό αυτό βίντεο;

Η ταινία είναι μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την βιοποικιλότητα και την ιδιαίτερη συμβιωτική σχέση ανθρώπου και φύσης. Θεωρώ πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε μελετώντας την ιστορία μας, και να βελτιώνουμε τις επιλογές μας ως ανθρώπινο είδος. Οι άνθρωποι πάντοτέ πίστευαν στις ουράνιες θεότητες. Ήταν μέρος της ζωής μας, εξακολουθούν να είναι.. ζουν ανάμεσά μας, αγκαλιάζοντας το θεϊκό.. ζουν μεταξύ του γήϊνου κόσμου των ανθρώπων και του αιθέριου κόσμου των θεών. Μία από αυτές είναι η «Έρση», η θεότητα της πρωινής παγωμένης δροσιάς. Ζει στην ορεινή Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, και η παρουσία της εκεί αναδεικνύει την αρμονία της φύσης και την ομορφιά της ζωής. Κάθε πρωί η «Έρση» ντύνει τη λίμνη με ομιχλώδες πέπλο. Κάθε πρωί η θεότητα της παγωμένης δροσιάς μας υπενθυμίζει ότι παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις που βελτίωσαν και άλλαξαν τη ζωή μας, μπορούμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση.

 


3)Πόσες μέρες χρειάστηκαν ώστε να ολοκληρώσετε το βίντεο;

Χρειάστηκαν κάποιες εβδομάδες προετοιμασίας που συμπεριλαμβάνουν έρευνα ιστορικού και μυθολογικού υλικού, έρευνα τοποθεσίας, storyboarding, shot listing, script writing και συλλογή τεχνικού εξοπλισμού. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε 5 ημέρες. Αλλά το πιο επίπονο μέρος της ταινίας αλλά και κάθε κινηματογραφικής προσπάθειας είναι η επεξεργασία του υλικού μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, υλικό για το οποίο χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες επεξεργασίας αλλά και διαχωρισμός εργασιών μεταξύ της ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, και ιδιαίτερα τον Γιώργο Γεροντόπουλο για το δημιουργικό του πνεύμα, το πάθος και τη στήριξη του!

 

4)Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους σκηνοθέτες που θα ήθελαν να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα προσφέρει πολλές δυνατότητες σε σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές σε ότι αφορά τοπία, φύση, χρώματα, φυσικό φωτισμό, με πλούσια κουλτούρα, μοναδική ιστορία, πανέμορφα ήθη και έθιμα και φυσικά αυτή την μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της. Για μένα προσωπικά και για τις ταινίες ντοκιμαντέρ που δημιουργώ αυτές οι συνθήκες είναι οι ιδανικές. Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν υπήρχε περισσότερη στήριξη και βοήθεια από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τη κεντρική κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι η δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ που προσφέρουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, που μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες, που στοχεύουν και διαμορφώνουν συγκεκριμένη θεματολογία, περιοχές, ιστορία, φύση, που αναδεικνύουν προβλήματα και λύσεις, αυτές οι προσπάθειες, αυτές οι ταινίες αξίζουν την στήριξη μας σε πολλά επίπεδα. Είμαι ευτυχής που μέσα από την ιδιότητα μου ως Ακαδημαϊκού και Λέκτορα Πανεπιστημίου, απολαμβάνω τέτοιου είδους στήριξη για τις ταινίες ντοκιμαντέρ που δημιουργώ στην Βρετανία και σε άλλες χώρες. Ελπίζω ότι και οι Ελληνικές αρχές θα ακολουθήσουν παρόμοιες τακτικές και θα δημιουργήσουν παρόμοια προγράμματα στήριξης.

 


5)Ποιά είναι η σχέση σας με τη μυθολογία; Διαβάζατε σε μικρή ηλικία, ή διαβάζετε ακόμα;

Μέσα από την ταινία «Έρση» προσπαθώ να αναδείξω την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της μελέτης αρχαίων θρύλων, μύθων, και ιστοριών με στόχο να μας μεταφέρουν την σοφία και σύνεση, την αίσθηση της συνύπαρξης, και αλληλεξάρτησης με την φύση όπως την ένιωθαν και την βίωναν οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Δημιουργήσαμε φράγματα, λίμνες και ποτάμια. Περιορίσαμε και μεταμορφώσαμε τη φύση αλλά με μεγάλο κόστος για το περιβάλλον. Ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται εδώ και χιλιετίες αλλά η σημασία της ισορροπίας και η ανάγκη μιας αρμονικής συμβίωσης με την φύση παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Θα τις λάβουμε υπόψιν; Θα ακούσουμε την κοιμωμένη των βουνών; Θα διδαχθούμε από τους προγόνους μας; Θα καταφέρουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τη φύση; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτω στην ταινία μου μέσα από συμβολισμούς και έννοιες που παραμένουν ανεξίτηλες στον χρόνο.

6)Αισθανθήκατε ότι βρίσκεστε σε κάποιο μέρος βγαλμένο από τη μυθολογία, από τα παραμύθια, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων; 

Κάθε φορά που κάνω γυρίσματα στην Ελλάδα βρίσκομαι σε κάποιο μέρος βγαλμένο από την μυθολογία. Ο πλούτος της ιστορίας της Ελλάδος είναι μοναδικός! Τα Ελληνικά τοπία και η φύση, τα δάση, οι λίμνες, τα ποτάμια, τα βουνά, η θάλασσα, τα νησιά.. η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα! Έχουμε πολλές ιστορίες να πούμε, έχουμε πολλά να μάθουμε, έχουμε πολλά να διορθώσουμε. Προσπαθώ μέσα από τις ταινίες ντοκιμαντέρ που δημιουργώ να παρουσιάζω διάφορες πτυχές σημαντικών θεμάτων που μας απασχολούν. Η ταινία «Έρση» δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο στόχο, να αναδείξει την Ελληνική μυθολογία και την σοφία της, την ομορφιά του τόπου και των κατοίκων της, και την σπουδαιότητα της ισορροπίας μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Είμαστε ακόμη στην αρχή του κινηματογραφικού μας ταξιδιού καθότι η ταινία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αλλά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει 7 βραβεία στις κατηγορίες καλύτερου ντοκιμαντέρ, καλύτερης περιβαλλοντολογικής ταινίας, καλύτερης ταινίας για την φύση, καλύτερης κινηματογράφησης και συμμετοχές σε ποιητικό σενάριο μετά από το υπέροχο ταξίδι μέσα από διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως.

7)Σχεδιάζετε να δημιουργήσετε και άλλα βίντεο στην Ελλάδα;

Φυσικά! Η Ελλάδα έχει τόσες όμορφες ιστορίες να πει! Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στα τελικά στάδια επεξεργασίας της νέας μου ταινίας ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία με ηρωϊδα την νύμφη Μελισάνθη, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κεφαλονιά. Θα ακολουθήσουν ακόμη 3 ντοκιμαντέρ με νέα γυρίσματα στην Λίμνη Πλαστήρα, στα Άγραφα, στα Μετέωρα και στα νησιά του Ιονίου.   

GEORGIOS DIMITROPOULOS | Imdb