Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Οι μεγάλες γαλακτοκομικές μονάδες στην Ελλάδα βασίζονται στη χρήση του αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή μιας σειράς γιαουρτιών εξαιρετικής ποιότητας: αγελάδας σκέτο από πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα∙ γιαούρτια ειδικά για παιδιά εμπλουτισμένα με τα κατάλληλα συστατικά για σωστή ανάπτυξη και θρέψη∙ αγελαδινό στραγγιστό (από 0% έως 10% λιπαρά) με ανθόγαλα, κομματάκια φρούτων ή δημητριακά, ιδανικό ως επιδόρπιο αλλά και στη μαγειρική. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το στραγγιστό γιαούρτι έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση πωλήσεων παγκοσμίως!
Στροβιλίζεται με μέλι, γλυκά του κουταλιού, φρέσκα φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, ως ένα ενδιάμεσο σνακ με λίγες θερμίδες. Η θεϊκή γεύση του προσδίδει ιδιαίτερη αίσθηση στα γλυκίσματα, τα κουλουράκια και τα κέικ με γλυκιά ή αλμυρή γεύση.
Ελληνικό γιαούρτι
Το γιαούρτι, μία από τις αρχαιότερες τροφές, είναι ένα από τα εξαιρετικά προϊόντα της μεγάλης κτηνοτροφικής παράδοσης της Ελλάδας. Παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα το οποίο πήζει και ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο καλοηθών βακτηρίων. Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι – πυκνό, κρεμώδες και ιδιαίτερα γευστικό - παράγεται από αγνό πρόβειο γάλα, συνήθως από μικρές γαλακτοκομικές μονάδες. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε κεσεδάκια ή σε πήλινα δοχεία με τη χαρακτηριστική «πέτσα» του που συμπυκνώνει όλο το άρωμα και τη νοστιμιά.Οι μεγάλες γαλακτοκομικές μονάδες στην Ελλάδα βασίζονται στη χρήση του αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή μιας σειράς γιαουρτιών εξαιρετικής ποιότητας: αγελάδας σκέτο από πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα∙ γιαούρτια ειδικά για παιδιά εμπλουτισμένα με τα κατάλληλα συστατικά για σωστή ανάπτυξη και θρέψη∙ αγελαδινό στραγγιστό (από 0% έως 10% λιπαρά) με ανθόγαλα, κομματάκια φρούτων ή δημητριακά, ιδανικό ως επιδόρπιο αλλά και στη μαγειρική. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το στραγγιστό γιαούρτι έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, παρουσιάζοντας ραγδαία αύξηση πωλήσεων παγκοσμίως!
Η συνταγή της υγείας
Το γιαούρτι, απαραίτητο στο καθημερινό διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων, αποτελεί μια πολύτιμη και εύπεπτη τροφή με υψηλή βιολογική αξία. Πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες βοηθά, μεταξύ άλλων, στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος και γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.Υπέροχο με κάθε γεύμα
Το γιαούρτι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ελληνική μαγειρική: μπαίνει πάνω από το πιλάφι ή ως δροσιστικό συνοδευτικό σε πικάντικα μεζεδάκια. Σερβίρεται με ψητά και τηγανητά λαχανικά, κεφτεδάκια και ψητά κρεατικά. Χρησιμοποιείται ως σάλτσα, ως ντρέσιγκ σε διάφορες σαλάτες, ψήνεται πάνω στο κοτόπουλο και ορισμένα πιάτα βοδινού κρέατος μέχρι να πήξει και να δέσει σαν μπεσαμέλ. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, ανακατεύεται με αγγουράκι και σκόρδο για να κάνει το γνωστό μας τζατζίκι, ή τοποθετείται σε αλμυρές πίτες από καλαμποκάλευρο, μια παράδοση των βόρειων ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, σερβίρεται ως δροσερή καλοκαιρινή σούπα.Στροβιλίζεται με μέλι, γλυκά του κουταλιού, φρέσκα φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, ως ένα ενδιάμεσο σνακ με λίγες θερμίδες. Η θεϊκή γεύση του προσδίδει ιδιαίτερη αίσθηση στα γλυκίσματα, τα κουλουράκια και τα κέικ με γλυκιά ή αλμυρή γεύση.