Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΦΛΩΡΙΝΑ

Η Γαστρονομία της Φλώρινας

Η Φλώρινα είναι ένας τόπος με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, προικισμένος με φυσικές ομορφιές αλλά και με μια πλούσια γαστρονομική παράδοση. Η εύφορη γη, τα απέραντα χωράφια, η ακμάζουσα κτηνοτροφία και το σύμπλεγμα λιμνών που διαθέτει η περιοχή συνθέτουν ένα γευστικό παζλ με ποιοτικές πρώτες ύλες, διεθνώς αναγνωρισμένα προϊόντα και πεντανόστιμες, παραδοσιακές συνταγές.


Παγκοσμίως διάσημα αγαθά από το φυσικό περιβάλλον της Φλώρινας

Οι δημοφιλείς πιπεριές Φλωρίνης είναι ένα προϊόν που γρήγορα μετατράπηκε από τοπικό μυστικό σε γεύση η οποία αγαπήθηκε και εκτός των συνόρων. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους, η χαρακτηριστική γλυκάδα και η ιδιαίτερη θρεπτική αξία (είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, K και Ε) τούς χάρισαν γαστρονομικό χαρακτήρα και μια φήμη που γιγαντώθηκε. Κάθε Αύγουστο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, στο χωριό Αετός του Νομού Φλωρίνης, πραγματοποιείται η μεγάλη Γιορτή της Πιπεριάς για να τιμήσει αυτόν τον γευστικό θησαυρό της

Περίφημα είναι και τα όσπρια των λιμνών, με τα φασόλια Πρεσπών να αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ντόπιας παραγωγής. Το μικροκλίμα της περιοχής, το έδαφος στο οποίο φυτρώνουν και αναπτύσσονται καθώς και το άφθονο νερό που υπάρχει, συνηγορούν στο υψηλό επίπεδο των οσπρίων που παράγονται εδώ.

Πρόκειται για μια πολύ θρεπτική τροφή που παρέχει στον οργανισμό ενέργεια και αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τις νοστιμότατες τοπικές φασολάδες. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στις παραλίμνιες περιοχές της Μεγάλης και Μικρής Πρέσπας είναι τα φασόλια «ελέφαντες» και «γίγαντες». Θεωρούνται από τα καλύτερα του είδους τους παγκοσμίως. Το 1994 χαρακτηρίστηκαν προϊόντα ΠΟΠ, ενώ από το 2009 κατέχουν τον τίτλο των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Παγκοσμίου φήμης είναι, όμως, και οι φράουλες που φυτρώνουν σε αφθονία στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Βέρνου, ενώ οι κίτρινες πατάτες του Σκλήθρου, τα κολοκύθια και τα πετροκέρασα της περιοχής αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα εγνωσμένης αξίας. Η κτηνοτροφία της Περιφερειακής Ενότητας Φλωρίνης προμηθεύει την πανελλήνια αγορά με ποιοτικά κρέατα και τυριά, όπως ο μπάτζος, το μανούρι και η φέτα. Ονομαστά είναι και τα υπέροχα γλυκά κουταλιού και οι μαρμελάδες, που παράγονται από φράουλες, βύσσινα, κεράσια, σύκα, καρπούζια, τριαντάφυλλο, δαμάσκηνα, κολοκύθες, ακόμα και φασόλια. Μεγάλη είναι επίσης η ποικιλία από λικέρ που κατασκευάζουν οι ντόπιοι. Την γκάμα αναγνωρισμένων προϊόντων Φλωρίνης συμπληρώνει το «ξινό νερό» που αναβλύζει στο ομώνυμο χωριό.
Τοπικές συνταγές, παραδοσιακά πιάτα και ιδιαίτερες παρασκευές

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εκλεκτές πρώτες ύλες που έχουν αναδείξει τη γαστρονομική παράδοση του τόπου, αλλά και οι ντόπιες συνταγές που διατηρούνται στο πέρας του χρόνου.

Τα διακεκριμένα φασόλια της Φλώρινας γίνονται αχνιστές φασολάδες, ψήνονται στο φούρνο, κοσμούν τις σαλάτες στο τραπέζι. Τα συνοδευτικά όπως το άιβαρ, δηλαδή μια αλοιφή με αλεσμένες πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνα και ο ταλτσένες, μια φινετσάτη παρασκευή με πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνα, ντομάτα και σκόρδο, αποτελούν ιδανική εισαγωγή για τα λαχταριστά κυρίως πιάτα.

Απαραίτητη προσθήκη στο τραπέζι είναι και οι φλωρινιώτικες πίτες, που παρασκευάζονται με χόρτα, βότανα, καλαμπόκι και ασφαλώς πιπεριές. Υπάρχουν, όμως, και πιο ιδιαίτερες δημιουργίες όπως μια γλυκιά πίτα με ρύζι, που ονομάζεται ριζάλνικ, η τραχανόπιτα με λουκάνικο, αλλά και η πισπιλίτα: μια βλάχικη πίτα από καλαμποκάλευρο και γέμιση από αγριόχορτα, πράσα, αυγά και ντόπια τυριά.

Οι φλωρινιώτικοι κεφτέδες μακάλο αποτελούν σήμα κατατεθέν. Τηγανίζονται σε μια αλευρόσαλτσα από μπαχαρικά και σκόρδο, που προσθέτει συγκλονιστική υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη πινελιά δίνουν επίσης τα σκορδάτα ζυμαρικά γουλαχλού, οι λουκοσάνες (πιπεριές με φασόλια) και το κουρμπάνι, ένα χορταστικό πιάτο με αρνί και σπανάκι βγαλμένο από το παρελθόν της περιοχής.

Με αμπελώνες που καλύπτουν έκταση 14.000 στρεμμάτων ο Νομός Φλωρίνης παράγει και υψηλού επιπέδου κρασί. Τα σκήπτρα διατηρεί το Αμύνταιο, που είναι πλέον διάσημο σε παγκόσμια κλίμακα για την αμπελοκαλλιέργειά του. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεταξύ της λίμνης Βεγορίτιδας και της Λίμνης Πετρών παράγει οίνους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, αναλόγως το υψόμετρο που βρίσκονται τα αμπέλια, ενώ η κύρια ποικιλία είναι το ξινόμαυρο. Ο νομός φημίζεται για το εξαιρετικό ροζέ αλλά και τους πολύ καλούς αφρώδεις οίνους. Ως οίνοι με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας χαρακτηρίζονται ο ροζέ, ο ροζέ αφρώδης και ο ερυθρός, που προέρχονται από το ξινόμαυρο και σε επίπεδο γλυκύτητας μπορεί να είναι ξηροί, ημίξηροι ή ημίγλυκοι.