Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Φ. Μπαλτατζής
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Λαχταριστές παραδοσιακές πίτες

Αλμυρές ή γλυκές, με φύλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές, τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας.

Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Αποτελούν κάποιες φορές το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα!

Δείξε μου το “φύλλο” σου… να σου πω ποια πίτα είσαι!

Το χαρακτηριστικό της παραδοσιακής πίτας είναι αναμφισβήτητα το φρέσκο χειροποίητο φύλλο από αγνά υλικά. Πολλές και διαφορετικές επεξεργασίες της ζύμης δίνουν μια μεγάλη ποικιλία από φύλλα, άλλοτε λεπτά και διάφανα κι άλλοτε πάλι πιο χοντρά και πλούσια. Υπάρχουν πίτες που παρασκευάζονται με πολλές στρώσεις φύλλων στο ταψί και στο εσωτερικό τους ρίχνεται ένα μείγμα, όπως σπανάκι, τυρί, διάφορα χόρτα ή λαχανικά αλλά και πίτες χωρίς φύλλο, όπου σε αυτή την περίπτωση το ρόλο του φύλλου παίζει ένα πηχτό μείγμα από αλεύρι και διάφορα άλλα υλικά. Το άνοιγμα του σπιτικού παραδοσιακού φύλλου θέλει τέχνη και μεράκι και αποτελεί ιεροτελεστία χωρίς όμως να είναι δύσκολη διαδικασία.


Όλα γίνονται Πίτα!

Εκτός από παραλλαγές στο φύλλο, η ποικιλία της γέμισης μιας πίτας δεν έχει όρια! Βασίζεται μονάχα στην ευρηματικότητα του “δημιουργού” αλλά και τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου. Όλα γίνονται πίτα! Εκτός από το τυρί και τα χόρτα, το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά, το ρύζι, ο τραχανάς, τα λαχανικά… και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας!

Η ελληνική φαντασία έχει δημιουργήσει έναν ατελείωτο αριθμό από γευστικούς συνδυασμούς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τσουκνιδόπιτα, κρεατόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, κρεμμυδόπιτα, λαχανόπιτα, κοτόπιτα, πατατόπιτα, μακαρονόπιτα, παστουρμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα... Οι δημιουργίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες!


Παραδοσιακό έδεσμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Ανάλογα με τη γέμιση, το περιτύλιγμα, το σχήμα, το ψήσιμο, το μέγεθος, η κάθε πίτα που συναντάμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι και διαφορετική. Η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα νησιά, κάθε γωνιά της Ελλάδας φτιάχνει τις δικές της πίτες, στο φούρνο ή στο τηγάνι.
Σημειώστε λοιπόν ποιά πίτα να δοκιμάσετε σε κάθε ταξίδι σας στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη δοκιμάστε γλυκιά ή αλμυρή μπουγάτσα, στην Κεφαλονιά κρεατόπιτα και μπακαλιαρόπιτα, στη Σκόπελο τη διάσημη Στριφτή της, στη Σκύρο τις Μαρμαρίτες, στη Κίμωλο Λαδένια, στην Κάρπαθο λαχανόπιτα, στη Λευκάδα Μαριδόπιτα, στη Μύκονο κρεμμυδόπιτα, στα Ζαγοροχώρια αλευρόπιτα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία πλαστό και στην Καρδίτσα Μπατζίνα.

Στο ταξίδι σας στην Ήπειρο δοκιμάστε κοθρόπιτα και πεπέκι, στα Ιωάννινα μπατσαριά και μπλατσάρα, στην Πρέβεζα. Στο πανέμορφο νησί της Λέσβου, μην παραλείψετε να γευθείτε τους πεντανόστιμους γκιουζλεμέδες, στο Μεσολόγγι ψιάντρα, φλαούνα και μπρικόπιτα, στη Χαλκιδική κολομπαρόπιτα, στην Κατερίνη Καλλιθιώτικη πίτα ενώ στην Κρήτη Τζουλαμά στην κοιλάδα της Μεσσαράς και μπουρέκι στα Χανιά.

Από τις γλυκές πίτες, ασυναγώνιστη, εκτός από τη μπουγάτσα, είναι η γαλατόπιτα της Θεσσαλίας, η ρυζόπιτα από τα Ζαγοροχώρια, στη Σίφνο η Μελόπιτα, η ρυζόπιτα με κόκκινη κολοκύθα από το Πήλιο ενώ η Σφακιανή πίτα της Κρήτης μπορεί να φαγωθεί αλμυρή αλλά και γλυκιά προσθέτοντας από πάνω μέλι.

Λίγο από ιστορία

Η πίτα είναι ένα έδεσμα γνωστό από την αρχαιότητα και μάλιστα αποτελούσε μέρος της καθημερινής διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Στο “άριστον”, δηλαδή το πρωινό τους, απολάμβαναν μια πίτα με βασικό συστατικό της ζύμης το κρασί, ενώ στα συμπόσια έτρωγαν για γλύκισμα τις μελόπιτες. Ο "μυτλωτός" ήταν επίσης μια πίτα με γέμιση από τυρί, μέλι και σκόρδο ενώ η “μάζα” ήταν μια ιδιαιτέρως θρεπτική πίτα ζυμωμένη με αλεύρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και διάφορα όσπρια.