Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Καλλιεργώντας τον «κόκκινο χρυσό»

Η αφετηρία καλλιέργειας του κρόκου στον ελλαδικό χώρο τοποθετείται χρονικά πριν από 3.000 χρόνια, στη Μινωική Κρήτη, όπου το πανέμορφο άνθος αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς Φύσης. Σήμερα καλλιεργείται και αναπτύσσεται κάτω από τον ήλιο της Μακεδονίας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά του Νομού Κοζάνης, όπου πριν από 300 χρόνια έμποροι της περιοχής τον μετέφεραν από την Ευρώπη.

Από τότε και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι φυτεύουν τους βολβούς κρόκου που ανθοφορούν το φθινόπωρο και μετατρέπουν με μαγικό τρόπο τις ξηραμένες ωχρές εκτάσεις σε μια θάλασσα από απέραντο μοβ!

Σας προτείνουμε λοιπόν να επισκεφτείτε τα κροκοχώρια της Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου για να ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συλλογής του άνθους του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο. Από νωρίς το πρωί θα τους συναντήσετε παραγωγούς με τις οικογένειές τους σε συντροφιές, γονατισμένους να συλλέγουν προσεκτικά τους ανθούς μέσα στις ποδιές τους, κάνοντας μέχρι το τέλος της ημέρας το τοπίο να μοιάζει «ολόγυμνο». Και όμως με μαγικό τρόπο, το επόμενο πρωί, θα έχει ανθοφορήσει και πάλι!

Για 20-25 ημέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου με υπομονή και δεξιοτεχνία οι κάτοικοι συνεχίζουν την κοπιαστική αυτή εργασία. Στο τέλος της ημέρας, και παρά την κούρασή τους, μεταφέρουν στα σπίτια τους ανθούς που έχουν συγκεντρώσει σε μεγάλα κοφίνια για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού των πετάλων από τα στίγματα και τους στήμονες, προτού αυτά μαραθούν.

Ακολουθεί στη συνέχεια η ξήρανση της σοδειάς. Αυτή είναι και η πιο σημαντική και λεπτή διαδικασία για να διατηρηθούν αναλλοίωτες όλες οι πολύτιμες ιδιότητές του κρόκου και να βελτιωθεί η ποιότητά του, χωρίς να χαθεί η χρωστική του δύναμη και το αιθέριο έλαιό του. Σε μια θερμοκρασία μέχρι 40οC ο κρόκος στεγνώνει σε 8-12 ώρες. Μετά την αποξήρανση συσκευάζεται μέσα σε πλαστικές σακούλες και οι γυναίκες της περιοχής ασχολούνται υπομονετικά με το διαχωρισμό των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, τη γύρη και τις ξένες προσμείξεις. Η εργασία αυτή που γίνεται με το χέρι, χωρίς τη συμβολή της τεχνολογίας, διαρκεί από 20 μέχρι και 60 ημέρες. Τότε πλέον το προϊόν είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης για να συσκευαστεί και να φτάσει στα δικά σας χέρια.

Απομένει σε εσάς να τον αξιοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Θερινό σινεμά με λίγο κόσμο. Δέντρα και φυτά τριγύρω. Βράδυ.

Ελλάδα: Σινεμά κάτω από τ'άστρα

Ο θερινός κινηματογράφος, πέρα από τη δεδομένη αισθητική και συναισθηματική του αξία, χάρη στην οποία κατέχει θέση σημαντική στη ζωή των Ελλήνων κάθε ηλικίας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως ιστορικό στοιχείο μιας περιόδου κατά την οποία οτιδήποτε υπαίθριο, όπως η ψυχαγωγία, συνδεόταν κυρίως με τη δημόσια ζωή των Ελλήνων. Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένα καλό παράδειγμα της επίδρασης του κλίματος στην αστική αρχιτεκτονική, αφού η Ελλάδα είναι προικισμένη με τις συνθήκες εκείνες που, για μεγάλο μέρος του έτους, καθιστούν την ύπαιθρο ευχάριστη και τους εξωτερικούς χώρους ιδανικό σημείο συνάντησης και συναναστροφής.

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.