Ανακατέψτε το γάλα, τη μαγιά, ½ κούπα αλεύρι και λίγη ζάχαρη σε ένα μπολ, καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το μαχλέπι.
Κάντε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Μετά καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε τη στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χωρίστε τη ζύμη σε τρία μέρη και σχηματίστε με αυτά μία πλεξούδα. Αφήστε τη να φουσκώσει για δύο ώρες.
Χτυπήστε μαζί τον κρόκο και το γάλα και αλείψτε το τσουρέκι.
Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.