Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σαραγλί

Υλικά

Τι χρειάζεστε:

  • 900 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά (περίπου 10-13 φύλλα)
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 150 γρ. καρυδόψιχα
  • 100 γρ. τριμμένο παξιμάδι
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • φλούδα μισού λεμονιού
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 300 γρ. νερό

Εκτέλεση

  1. Για να τη γέμιση αναμιγνύουμε το παξιμάδι, το καρύδι και την κανέλα. Σε μεγάλη, καθαρή επιφάνεια απλώνουμε τα πρώτα 3 φύλλα που θα κρατήσουν αργότερα το γλυκό.
  2. Πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση, βάζετε άλλο ένα φύλλο, συμπληρώνουμε με γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το πέμπτο φύλλο. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε άλλα δυο σαραγλί βάζονται τρία φύλλα κάτω και δυο ενδιάμεσα με τη γέμιση, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
  3. Στο κιλό βγαίνουν περίπου 13-15 φύλλα κι έτσι υπολογίζουμε ώστε κάθε σαραγλί να μην ξεπερνά τα 5 φύλλα κι να ρίχνουμε τη γέμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ παχιά αλλά ίσα-ίσα να καλύπτει το κάθε φύλλο.
  4. Καθώς βάζουμε τη γέμιση, προσέχουμε να μένει περίπου μισό εκατοστό στην άκρη κενό, για να μη χυθεί η γέμιση κατά το τύλιγμα.
  5. Όταν τελειώσουμε τυλίγουμε το γλυκό σε ρολό με πολύ προσοχή.
  6. Αν έχει περισσέψει πολύ φύλλο στις άκρες κόβουμε με ένα μαχαιράκι προσέχοντας και πάλι να μείνει ένα μικρό περιθώριο.
  7. Στη συνέχεια κόβουμε τα ρολά σε φέτες των 1 -2 εκατοστών περίπου.
  8. Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί αλειμμένο με λίγο από τι βούτυρο, πλαγιαστές ώστε η γέμιση να κοιτά προς τα πάνω.
  9. Λιώνουμε το βούτυρο, αφήνουμε κάτω τον αφρό και πριν κρυώσει, ρίχνουμε κουταλιές-κουταλιές σε κάθε κομμάτι μοιράζοντας το όλο.
  10. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μια ώρα, ώσπου να ροδίσει το γλυκό και να μυρίσει το καρύδι. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το λεμόνι, το νερό και τη φλούδα του λεμονιού.
  11. Μόλις δέσει το σιρόπι πετάμε τη φλούδα λεμονιού και τo κρατάμε ζεστό μέχρι να ψηθεί το γλυκό. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στο φρεσκοψημένο και ζεστό γλυκό και σκεπάζουμε με στεγνή, καθαρή πετσέτα.
  12. Κρυώνοντας το γλυκό απορροφά το σιρόπι και μετά από μερικές ώρες είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Οι συνταγές μας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ