ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Μουσακάς

© Φ. Μπαλτατζής
8 ΑΤΟΜΑ 1Ω:35’

Υλικά

Υλικά για τον μουσακά :

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • Μισό φλυντζάνι λάδι
  • 2 κρεμμυδάκια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι λευκο κρασί
  • 1 κουταλια σ. πάστα τομάτας
  • λίγη κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ :

  • 6 κουτ. Βούτυρο
  • 8 κουτ. Αλεύρι
  • 1 λίτρο Γάλα
  • 1 Αυγό
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Συνταγή του Μουσακά:
  2. Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε με μία κουταλιά λάδι.
  3. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα με λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε την πάστα διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό, την κανέλα, το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε.
  5. Σε ένα τηγάνι ροδίζουμε τις πατάτες. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ.
  6. Σε ταψί απλώνουμε πρώτα τις πατατες, μετά τις μισές μελιτζάνες, από επάνω τον κιμά. Τέλος απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζανες.
  7. Συνταγή της Μπεσαμελ:
  8. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ρίχνετε το γάλα σιγά-σιγά. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  9. Ανακατεύετε να γίνει πηχτή η σάλτσα. Βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αυγό.
  10. Αφού γίνει η μπεσαμέλ την απλώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
  11. Bάζουμε το ταψί στο φούρνο, για να μαγειρευτεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ σε μέτριο φούρνο.