Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΠΑΤΡΑ

Τείχος Δυμαίων

Ένα Τείχος, έργο του ημίθεου Ηρακλή, σας περιμένει να το ανακαλύψετε.

Ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό πολιτιστικός θησαυρός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Πάτρας (35 χλμ. ΝΔ), κοντά στο χωριό Άραξος. Πρόκειται για το «Τείχος Δυμαίων» (ή Κάστρο της Καλογριάς), τη μοναδική οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη της Δυτικής Ελλάδας. Φτάνοντας ο επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο αντικρίζει με δέος να υψώνεται μπροστά του το απόρθητο περιτείχισμα που έκτισε ο Ηρακλής, σύμφωνα με το μύθο, για την προστασία της «Δυμαίας Χώρας» από τις ληστρικές επιθέσεις των Ηλείων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κατασκευή της μυκηναϊκής περιόδου, όπως προδίδει η κυκλώπεια τοιχοποιία, αν και η κατοίκηση της οχυρής αυτής θέσης εκτείνεται από την Τελική Νεολιθική ως την Ενετοκρατία. Τα τείχη του κάστρου έφταναν τα 300 μέτρα μήκος, 10 μέτρα ύψος και 5 μέτρα πάχος!

Μετά τις υποδειγματικές εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της ακρόπολης, το Τείχος των Δυμαίων μαγεύει όποιον επιλέξει να περιπλανηθεί και να θαυμάσει το επίτευγμα αυτό της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Επιβλητικοί πύργοι, ισχυρά τείχη, μνημειακές πύλες, μεγαλοπρεπείς βωμοί ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε αλλοτινές εποχές. Στη ΒΑ πλευρά μπορεί κανείς να διακρίνει την καμπύλωση στο τείχος που έφερνε σε πλεονεκτική θέση τους υπερασπιστές της ακρόπολης κατά την απόκρουση των επιθέσεων.

Ορατά είναι ακόμη τα ίχνη των οικιών που εφάπτονταν στο τείχος για την καλύτερη προστασία των κατοίκων της ακρόπολης. Μάλιστα, κατά τη μυκηναϊκή περίοδο ήταν το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ακροπόλεις όπως αυτή του Τείχους Δυμαίων, άλλωστε, ενέπνευσαν στον Όμηρο τις συγκλονιστικές περιγραφές που φιλοξενούνται στα έπη του. Η περιήγηση στο Τείχος Δυμαίων αποτελεί σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε στο ταξίδι σας στην ευρύτερη περιοχή!