Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ / ΑΘΗΝΑ

ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY

Στο Κεντρικό Κτήριο (Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων) της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση "ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970", έως την Κυριακή 12 Μαΐου, 2024.

Πρόκειται για μια ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών.Μια πρωτότυπη σύλληψη που παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του.Η έκθεση φέρνει σε συνομιλία τις εικαστικές τέχνες –ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες– με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις.

Παρουσιάζοντας 77 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 21 ταινίες, η έκθεση επιχειρεί να χαρτογραφήσει το συνολικό εύρος της έννοιας "αστικό βίωμα" σκιαγραφώντας το κοινωνικό υποκείμενο εντός της πόλης, με όλη τη γοητεία που μπορεί να του ασκεί αλλά και με όλους τους περιορισμούς ή και τους αποκλεισμούς που τη συνοδεύουν, "με την εκθεσιακή αφήγηση να μετακινείται διαρκώς από τη μεγάλη στη μικρή κλίμακα, από την πανοραμική λήψη στο κοντινό πλάνο", όπως εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια της ΕΠΑΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Τέτσης Παναγιώτης (Ύδρα 1925-Αθήνα 2016) Φουτ-μπολ 1960. Λάδι σε μουσαμά

Φασιανός Αλέκος (Αθήνα 1935-Αθήνα 2022) Ο φέρων την πόλη του Λινόλαιο σε χαρτί.

Παραλής Γιώργος (Πολύγυρος Χαλκιδικής 1908-Θεσσαλονίκη 1975). Ο νεροχύτης της Βαρβάρας. 1971 - 1975 Λάδι σε μουσαμά

Κοντόπουλος Αλέκος (Λαμία 1904-Αθήνα 1975). Αθήνα 1954, Μικτή τεχνική σε χάρντμπορντ

Μαρία Χρουσάκη (1899-1972) Χριστούγεννα 1951, Αθήνα. Εκτύπωση ψεκασμού μελάνης (inkjet)

Σχετικά Events

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ