Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ / ΝΑΥΠΛΙΟ

Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Παράρτημα Ναυπλίου, παρουσιάζει από το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 έως την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, την έκθεση "Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη (19ος-αρχές 20ού αιώνα)".

Τα μάτια της ψυχής | © Θωμάς ΘωμόπουλοςΓλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια, παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 20.30, με σκοπό να διαφανεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.
Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται καταρχάς σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης. Ωστόσο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει νέα δυναμική στα μυθολογικά θέματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.Η έκθεση στοχεύει παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.
Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.

Σχετικά Events

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ