Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΙΔΡΥΜΑ Π. & Μ. ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ / ΑΝΔΡΟΣ

29η ΠΛΟΕΣ: Ανθρώπων Άστεα

Εφέτος το καλοκαίρι για 29η χρονιά, φιλοξενείται στο κτίριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως στη Χώρα της Άνδρου, ο εικαστικός θεσμός ΠΛΟΕΣ, με υπότιτλο "Ανθρώπων Άστεα", από το Σάββατο 29 Ιουλίου έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, 2023.

© Καφούρος Ηλίας


Ο τίτλος παραπέμπει στους αρχικούς στίχους της Οδύσσειας του Ομήρου. Μεταφράζοντας στην κυριολεξία τον συγκεκριμένο τίτλο, σημαίνει: "πόλεις ανθρώπων". Η βαθύτερη ωστόσο ερμηνεία αυτώντων λέξεων και του συσχετισμού τους, αφορά στις πράξεις των ανθρώπων και στα αποτυπώματα όλων όσων εκείνοι "οικοδομούν" ή διαμορφώνουν, όταν τουλάχιστον διαβιούν σε συνοικισμούς.Τα "άστεα" επομένως δεν παραπέμπουν απλώς στις πόλεις. Παραπέμπουν, στο συλλογικό θυμικό, στους πολιτισμικούς επίσηςτρόπους που σχηματίζουν οι άνθρωποι την καθημερινότητά τους, μέσα από ό,τι και από όσα με κοινή συναίνεση δημιουργούν.

Για την εφετινή έκθεση επελέγησαν έργα που εμπεριέχουν εκτός όλων των άλλων και προβληματισμούς γύρω από τη λειτουργία του συλλογικού ασυνειδήτου, την ανθεκτικότητα και τις μεταλλαγές του, προκειμένου τα έργα μέσα από την δική τους γλώσσα κι αισθητική, να υποβάλλουν όχι ασφαλώς λύσεις, αλλά ερωτήματα ανοίγοντας δρόμους σκέψης και σχετικών στοχασμών στον θεατή. Η έκθεση περιλαμβάνει, σε διαλεκτική σχέση, (σύμφωνα με τον τρόπο στησίματος), έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και "εγκαταστάσεων".

Σχετικά Events

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ